Volvo S60 с признание за сигурност

Volvo получи поредното признание, че произвежда най-сигурните автомобили на планетата. Наред с новото V40, което беше признатo за най-безопасно в света от Euro NCAP, S60, получи оценка от Американския институт за пътна безопасност IIHS.
Най-новото изследване на института включва изпитание, при което движещ се с 64 км/ч автомобил се удря с една четвърт от предницата си в бариера. В резултат енергията на удара е по-концентрирана, а автомобилът буквално се размазва. Този тип тестове са първи по рода си, имайки предвид тестовете на Euro NCAP, при които препокриването е 40%, което осигурява по-добро омекотяване на удара. В същото време статистиката сочи, че почти всеки втори челен удар в САЩ е с препокриване 25 %, а при подобни инциденти там годишно загиват над 10 000 човека.

Президентът на IIHS Адриан Лунд сподели, че повечето автомобили са конструирани така, че да могат да поемат по-голяма част от енергията на удара със средата на предницата си. Но при изместен вляво или вдясно удар тези „брони” се заобикалят. В резултат пътниците са относително беззащитни. Според изследване на Association for the Advancement of  Automotive Medicine рискът от наранявания при тези малки нива на препокриване е до три пъти по-висок в сравнение със случаите, когато автомобилите се ударят челно, но „централно”.
Според експерта по инциденти Ханс Боймлер причината за лошите резултати от краш тестовете се крие в неправилно монтираните надлъжни греди. При повечето модели те са разположени силно навътре, за да може предните колела да са по-подвижни и диаметърът на завой да е по-малък.
При S60 вградената греда под предните калници и отклонява насрещния автомобил или препятствие. За отличните резултати на Volvo S60 спомагат и горните укрепителни релси на шасито, както и стоманеният кръст под арматурното табло.

Моля коментирайте