fbpx Volvo XC40 – новият градски инфлуенсър* | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Volvo XC40 – новият градски инфлуенсър*

Volvo XC40 – новият градски инфлуенсър*

 

Японската вишна е изригнала в невероятни розови цветове, слънцето огрява златните кубета на храма „Александър Невски”, а най-новото шведско творение стои великолепно на старите павета. Някак странно, но красиво се съчетават тези толкова различни култури.

 

Предстои ни ден с автомобил, който с появата си завоюва няколко автомобилни Оскара, сред които – „Автомобил на Европа за 2018”, (май му липсва само „Вселенски автомобил”J?). Току-що пристигнал в България, с него ще обикаляме из софийските улици. Признавам, че това не е от любимите ми занимания, още повече, че народа се е разщъкал, приветствайки пролетта, без да се оглежда много. Успокоява ме мисълта, че това е моментът да видя новите витрини на магазините и новите модни тенденции. Та нали Volvo XC40 e идеалният градски спътник – компактен, висок, супер удобен за често влизане и излизане от купето (представете си, ако трябваше да го правите с McLaren), не на последно място дързък и красив.

 

Първоначално се возя се на задната седалка и оставам супер очарована колко много място има – признавам, че очаквах да е тесничко дори и за моите лични компактни размери. Официално обявявам подлакътника на вратата за най-добрият в автомобилната индустрия. ХС40 е изграден на изцяло нова Volvo платформа - CMA (Compact modular vehicle architecture), която ще бъде в основата на всички бъдещи автомобили от серията 40, включително изцяло електрическите. CMA е по-компактна, но също толкова модерно технологична, като SPA платформата на Volvo (Scalable Product Architecture), която е в основата на по-големите SUV модели ХС90 и ХС60, и предоставя същите технологии на задвижване, инфотейнмънт. С обем от 479 литра до горната част на облегалките на задните седалки, Volvo XC40 предлага и едно от най-големите багажни отделения в своя клас. Едва ли има нужда да казвам, че има и всички системи за сигурност, основна идеология на Volvo.

 

Любопитно разглеждам многото ниши, специално създадени за съхранение на вещи. Когато наскоро си смених автомобила и трябваше да събера вещите си от стария, направо се изумих какво количество са те, включително открих и няколко забравени карти за бензиностанции. Volvo са помислили за такива като мен (убедена съм, че и вие не изоставате) и са направили специални прорези за карти. Много големи и в същото време компактни са нишите във вратите, „тайно” чекмедже под седалката на шофьора крие ултрабука ви, например. Семпла, но практична сгъваема закачалка на вратата на жабката държи по-дребните покупки (за жена това е безценно!), нещо мегаважно - специално място за мобилния телефон с възможност за индуктивно зареждане (не знам защо все още се проектират дизайни без такова място??, след като дори си лягаме със смартфоните).

 

Инструменталното табло е с 9-инчов портретно ориентиран тъчскрийн, познат от ХС90 и ХС60, с отлична видимост, големи букви, само дето всеки път ми трябва време, докато схвана неговата интуитивност. Специално са ни подготвили музикална селекция, за да чуем качествата на аудио системата, разработена съвместно със знаменитите Harman Kardоn. Ами, впечатляваща е! Звукът пристига от 13 високоговорителя и уникален въздушно вентилиран субуфер – затова имах усещането, че флейтата на Дейв Брубек свири на ушенце любимата ми боса нова Take5. От Volvo наричат цялото обединение на технологиите в автомобила Sensus (на лат. смисъл).

 

Докато снимаме XC40, го разглеждам по-внимателно. Повече от видно е, че е от SUV семейството на Volvo и въпреки това се различава от по-големите си братовчеди. Линиите са по-разчупени, приличат малко на графити, предната решетка има много интересна чупка по средата. В крак с модата се предлага възможност за контрастни съчетания на екстериора с цвета на покрива. Заедно с това автомобилът има солидно премиум SUV излъчване – с просвет от 211 мм възможност за избор от 18 до 21-инчови джанти, ХС40 има визията и пропорциите на истински SUV.

XC40 се предлага с богат избор нива на оборудване. Най-избираният е Momentum, който предлага високо ниво на оборудване. Следващото е Inscription с повече усещане за комфорт и лукс, докато R-Design прибавя динамика и спортен дух на визията на автомобила и преживяването зад волана.

 

За късмет нашият автомобил е точно R-Design, двулитров дизел 190 к.с. Никога не обичам да съм крайна, но мисля, че това е моето Volvo и леко се затруднявам да обясня защо (карала съм всички модели на марката. То е интуитивно усещане от лекотата и ефирността, с която се движа по тесните и задръстени улици. Аз държа волана, но някак автомобилът се кара сам (тук не визирам адаптивния автопилот, който наистина придвижва автомобила). Шведите много добре са го казали – Sensus. Вътрешно усещане, което прави денят ти спокоен, игнорираш нервните шофьори, радваш се на това, което очите виждат… А всъщност зад всичко стои просто един автомобил. 

    

*Инфлуенсър - човек, които имат силно влияние в социалните мрежи, голям брой последователи, поведението и мнението му винаги взимано под внимание.