fbpx Volvo XC60 - Да съберем летните спомени и да ги запазим чисти като шведски кристал (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Volvo XC60 - Да съберем летните спомени и да ги запазим чисти като шведски кристал (тест драйв)

Като дойде есента, винаги вадя кошницата и събирам онези летни спомени, които носят усмивките от слънчевото море, красиви планински върхове, пясъчни флиртове, музикални вечери под звездите, за да ги откарам с автомобил с цвят на фин морски пясък и да ги запазя ясни като шведски кристал. И винаги в представите ми излиза Volvo като перфектния превозвач на доброто настроение.

Ето как за последните 20 години откакто тествам и пиша за нови автомобили, този шведски бранд е възпитал усещането в мен, че той е приносител на красивите житейски моменти с близки хора, сред природата, води те натам, накъдето можеш да преоткриеш себе си и да останеш сам с мислите и спомените, мечтите.

И наистина, календарният ден е есенен, но времето е истински лятно. Имам на разположение Volvo XC60, 250 к.с. и задвижване на всички колела – напълно достатъчно, за да потегля към подножието на Ржана планина и едно село Краево, чието име само говори, че път след края му няма. Обичам понякога там, сред ливадите, да събирам сама мислите си.

Докато пътувам по магистралата изпитвам истинско удоволствие от комфорта, който тази кола ми дава – то е нещо като плуване, плъзгане в спокойна вода, въпреки, че нашите пътища са всичко друго, но е и спокойни. Аз съм от шофьорите, които много уважават наборът от системи, които се влагат в автомобилите. Затова включвам адаптивния круиз контрол. Задавам му 145 км/ч и се отпускам в седалката, която като че ли ме прегръща - в петък, късен следобед е истинско удоволствие.

Колата следи предния автомобил и спазва зададената дистанция. Ако реша да изпреварвам трябва да дам мигач, защото иначе друга система следи лентата и прави усилие върху волана, за да ме върне. Един път дори „чуква“ спирачката, защото явно изпреварването ми, не е от най-точните и системата е засякла автомобила отпред. Леко е стряскащо, но пък оставаш с едно на ум да караш внимателно. Това е само малка част от цялостната стратегия на шведския бранд да няма нито един сериозно пострадал или починал пътник в случай на инцидент с нов автомобил Volvo. Като усещам „на гърба“ си различните системи и после разцъквам по големия 9.5-инчов таблет си мисля, че това наистина е възможно. Като че ли колата е по-умна от човека и ако той само за миг изпусне вниманието си, тя е готова да го замести. Тук включвам и информационната система, която предупреждава водачите за автомобили в мъртвата точка на видимост - Blind Spot Information System (BLIS), която не само предупреждава, но и насочва автомобила обратно в собствената лента и далеч от опасността.

В градска среда системите Driver assist заедно с Cross traffic alert помагат да се излезе от тесни пространства, сигнализирайки за приближаващи превозни средства и отново активират спирачката при нужда, за да се избегне възможен сблъсък.

Volvo XC60 предлага три режима на шофиране – eco, comfort, dynamic, offroad. В допълнение има режим на шофиране с активно въздушното окачване, което повдига или снижава колата в реално време и именно това плавно плуване.

Докато карам, слънцето пречупва залязващ лъч в скоростния лост, направен от шведския кристал Orrefors и се сещам, че скоростната кутия е 8-степенна, но тя така перфектно работи, че дори и след като си обръщам специално внимание, не усещам смяна на предавките.

Отварям скоба, Volvo XC60 предлага богат избор на двигатели, като върха на черешката е Plug-in хибридната версия T8 Recharge с впечатляващите 390 к.с. мощност и 5.5 сек. ускорение до 100 км./ч. Ако сте от хората, които през седмицата се движите из града, а уикенда бягате извън него – това е вашето решение. Освен, че ще бъдете много еко, то реално в работните дни може да се придвижвате на ток, а останалото време да имате пълна може да натиснете педала, където очите ви видят. Перфектното модерно решение.

На другата сутрин отивам съм планинските ливади. Наслаждавам се на премиум аудиосистемата Bowers & Wilkins, която осигурява кристален звук с идеално разположение на високоговорителите и субуфер с вентилация. Сменям различни стилове музика – всеки звучи наистина перфектно, все едно съм в студиото или в концертната зала.

Volvo e усещане, много повече от това просто да имате кола или хайде да го кажем високопроходима кола, която през зимата да ви закара до пистата. Тази кола е мисъл, удобство, съвършенство на детайла, което действа подсъзнателно, ненатрапчива елегантна красота и много технологии, които мислят вместо вас. Дори само възможността с един клик в приложението Volvo On Call в хладните есенни утрини да затоплите предварително колата, преди да сте седнали в нея, е жест, който си струва.