fbpx Войната в Украйна ще има ограничено влияние върху веригите за доставки на чипове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Войната в Украйна ще има ограничено влияние върху веригите за доставки на чипове

Големите компании за чипове прогнозират ограничени нарушения по веригите за доставки на чипове заради руско-украинската криза благодарение на запасите от суровини и диверсификацията на снабдяването, предаде Ройтерс, цитирано от БТА. Някои източници от отрасъла обаче се опасяват какво ще е дългосрочното влияние.

Една от най-сериозните кризи за сигурността в Европа се разрази, след като руският президент Владимир Путин разпореди започването на военна операция срещу Украйна, което изглежда като началото на пълномащабна война.

Кризата засегна акциите на технологични компании, които се снабдяват или купуват глобално заради опасения за нарушения на фона на продължаващия вече година недостиг на чипове. 

Украйна доставя над 90 на сто от американските полупроводникови неони, които са много важни за лазерите, използвани в направата на чипове. Газът, биопродукт на руската металургия, се пречиства в Украйна, според фирмата за проучвания на пазара "Тексет“ (Techcet,). От Русия се доставя 35 на сто от американския паладий, използван в сензори и памет наред с други приложения. 

Производителите на чипове не усещат засега никакво пряко влияние, но компаниите, които ги снабдяват с материали за производство на полупроводници, купуват газове, включително неон и паладий от Русия и Украйна. Това заяви източник от японския сектор за производство на чипове, пожелал анонимност.  Достъпността до тези материали и сега трудна и всеки натиск върху доставките може да повиши цените. Това от своя страна ще рефлектира в по-високи цени на чиповете, според източника.

Компаниите обаче са по-добре подготвени, отколкото през последните години заради други нарушения и конфликти и могат да ограничат отрицателното влияние.

Белият дом предупреди индустрията за производство на чипове да диверсифицира веригата си за доставки, в случай че Русия въведе ответни мерки, след като САЩ заплашиха да ограничат износа, блокирайки достъпа до ключови материали. Това съобщи Ройтерс, като се позова на информирани източници.

Преди руската инвазия Западът спря газопровода "Северен поток-2“ и наложи санкции на някои руски банки, както и ограничения за определени високопоставени лица в Руската федерация. Допълнителни санкции могат да бъдат наложени под формата на технологични ограничения, както стана при Студената война, последвани от ответни мерки на Русия за износа.

"Ей Ес Ем Ел" (ASML), ключов нидерландски доставчик за производителите на чипове, включително "Ти Ес Ем Си“ (TSMC) "Самсунг електроникс“ (Samsung Electronics) и "Интел“ (Intel), обяви днес, че разглежда алтернативни източници за доставки на неон.