fbpx Въпреки кризата, българите няма да пропуснат летните почивки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Въпреки кризата, българите няма да пропуснат летните почивки

Плевенчани най-щедри в летния бюджет

Почти 9 от 10 българи (87%) планират да отидат на почивка през лятото, което е ръст от 27% спрямо 2011 година. Това показва изследване на Visa в България. Оказва се също, че тази година над две трети (39%) ще похарчат повече пари по време на ваканцията си в сравнение с миналата година, като най-щедри са жителите на Плевен. Те са заделили средно 1187 лева за своята почивка.

Проучването е проведено сред притежателите на разплащателни карти в осемте най-големи града в България по поръчка на Visa Европа и българските банки-членове на организацията.
Над половината от участниците в изследването възнамеряват да прекарат лятната си отпуска в България. Близо една трета от анкетираните планират ваканция както тук, така и извън страната, а едва 12% имат намерение да прекарат отпуската си само в чужбина. Петте най-предпочитани чуждестранни дистанции тази година са Гърция (15%), Турция (9,5%), Испания (5%), Италия (3%) и Германия (2%).

Най-щедри това лято ще бъдат хората на възраст между 35-44 години, които планират да отделят през почивката си средно по 1009 лева, следвани от хората между 45-55 години с 952 лева. Най-младите участници в проучването (18-24 години) ще използват нискотарифни варианти с бюджет от 485 лева. По отношение на нагласите по региони жителите на Плевен ще похарчат най-много през това лято – средно по 1187 лева, следвани от Стара Загора с 1137 лева. Средно българинът планира да задели за лятната си почивка 882 лева.

Проучването показва още, че нараства броят на хората, които предпочитат да плащат с разплащателна карта. Това важи не само при правене на резервации, но и по време на самата ваканция. Почти една трета от всички участници (30%) възнамеряват да използват дебитна или кредитна карта, за да платят почивката си.

Като основна причина за своето решение да използват разплащателни карти при организирането на почивката, картодържателите изтъкват, че е по-лесно (89%), по-бързо (44%) и по-сигурно (21%) от плащането в брой. Същото важи и за хората, които планират да използват своите карти и през самата отпуска. Те избират този начин за разплащане, защото е по-лесен за употреба (90%), по-сигурен (32%) и по-бърз (30%) от парите в брой.
Над една трета от анкетираните (39%) твърдят, че имат намерение да похарчат повече пари за своята почивка в сравнение с миналата година. Малко по-малко от половината (45%) пък са подготвили същия бюджет, а едва 16% са заделили за отпуската си по-малко средства спрямо 2011 година.

Всеки пети вече е направил резервация на почивката си, а 45% планират ваканция, но все още не са организирали пътуването си. Повече от половината анкетирани ще почиват през август (56%), като хората предпочитат началото на месеца (20%) или неговия край (20%). На второ място като най-желано време за почивка се нарежда юли (42%), а трети е септември (31%). Едва 18% са планирали ваканцията си за юни2.
Тази година близо 29% от хората ще прекарат повече време в отпуск в сравнение с миналото лято. Над половината (53%) ще си вземат същия брой почивни дни, колкото и през 2011 година. Средно хората планират да почиват 10 дни. Най-дълги ще са ваканциите на жителите на Стара Загора (средно по 12 дни) и Бургас (средно по 11 дни).

Основната причина анкетираните да предпочетат да прекарат ваканцията си в България е, че по-лесно ще достигнат до своята дестинация (53%) и фактът, че почивките тук са по-достъпни (49%). От друга страна хората, които имат намерение да почиват в чужбина, посочват като основни предимства, че е по-вълнуващо (52%) и по-високото качество на обслужване в сравнение с местните курорти (42%).