fbpx Въпреки трудностите, кредит с доходи от чужбина е възможен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Въпреки трудностите, кредит с доходи от чужбина е възможен

Повечето българи, живеещи в чужбина, планират закупуването на имоти в България. Някои купуват с инвестиционна цел за отдаване под наем, други мечтаят за имоти за сезонно ползване – вила далеч от шума на големия град или малък апартамент в планинските или черноморските курорти. Трети търсят собствено жилище, в което да отсядат за по няколко седмици в годината, когато се прибират по родните места, или се опитват да осигурят подходящ дом за старините на роднините си. Това са част от причините българи, живеещи и работещи в чужбина да търсят банково кредитиране у нас.

Политиките и правилата на някои банки напълно изключват кредитиране на доходи от чужбина. В други банки това е възможно да се случи при определени изисквания, като правим разлика между потребителски и ипотечен кредит. Повечето случаи от практиката водят до извода, че потребителски кредит с доходи от чужбина е невъзможна мисия. Причината е, че при доходи от чужбина, кредитоискателите нямат възможност да получават възнаграждението си в българска банка и потребителските кредити се считат за необезпечени и следователно рискови. По тази причина банките в България не предлагат такъв кредитен продукт.
Ива Ангелова, кредитен консултант от Кредитланд съветва: „Банките у нас са консервативни, а процесът по одобрение на кредита и учредяването на ипотеката са бюрократични. В много банкови клонове липсват опит и експертни познания в „разчитането“ на документи, удостоверяващи доходи от чужбина. Съобразете достатъчно дълъг срок за финализиране на сделката.“

Два важни акцента, на които обръща внимание кредитният консултант, са предвиждането на разходи за превод и евентуално легализация на документите за доход, на пълномощни и декларации, изисквани от закона. Предварително планиране на пътуванията до България съобразено с процедурните правила на избраната банка.