fbpx Връчиха награди за икономика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Връчиха награди за икономика

Резултатите от националния конкурс за награди „Икономика на светло“ за 2016 г. бяха оповестени на церемония, официално открита от министъра на труда и социалната политика г-жа Зорница Русинова.

В категорията за „Личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция” наградата бе присъдена на Мартин Димитров, Делян Добрев и Петър Кънев - народни представители в 43-то Народно събрание на Република България – за нормотворческите им инициативи през 2015 г. за приемане на законодателство в посока на ограничаване на неформалната икономика. Наградата връчи министърът на труда и социалната политика г-жа Зорница Русинова. Останалите номинирани бяха Асоциация за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) – за дългогодишната им работа по ограничаване на неформалната икономика и измамите в областта на квалификацията на автомобилистите, в това число при издаването на свидетелства за управление на моторни превозни средства, Българска асоциация на малинопроизводителите – за техния принос като инициатори на приемането на промените в Кодекса на труда, направили възможно въвеждането на така наречените „еднодневни трудови договори” и Людмила Петкова - директор на дирекция „Данъчна политика“ в Министерство на финансите на Република България - за цялостния принос на дирекция „Данъчна политика“ към МФ за превенция и ограничаване на сивата икономика.

Призът за журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика отиде при Канна Рачева – журналист в телевизия БТВ - за разследваща журналистика и принос при разкриване на корупционни практики - за журналистическо разследване за незаконната сеч „Гор(с)ка реалност“ и за резултатите от 12 годишен авторски журналистически интерес, насочен към разкриване на сивите практики в дърводобива. Признание с номинации в тази категория получиха още електронният сайт Bivol.bg, електронният сайт Investor.bg, както и News.bg

В категорията „Нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата ” първото място спечели Агенция „Митници“ – за отчетени рекордно високи нива на събираемост през 2015 г. и постигнати успехи в борбата с митническите и данъчните измами и контрабандата. Номинирани в тази категория бяха още Министерски съвет на Република България – за подобряване на достъпа до обществена информация и широкообхватно въвеждане на т.н. „отворени данни“ - нормативен акт „Изменения и допълнения в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ)“, Министерство на финансите на Република България – за промяна в режима на деклариране и определяне на данъка върху превозните средства - нормативен акт „Изменения и допълнения в Закона за местните данъци и такси“ и отново Министерство на финансите на Република България – за промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и присъединяването на Република България към международните инициативите за борба с укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане.

Победителите в трите категории бяха излъчени чрез тайно гласуване на 100 членно експертно жури. Конкурсът се провежда за трета поредна година. Негови организатори са Асоциацията на индустриалния капитал в България и Национален център „Икономика на светло”. Целта му е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика.