fbpx Връчиха първите договори по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Връчиха първите договори по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

 „Договорите, които връчваме днес са израз на поетия ангажимент от правителството за подкрепа на българския бизнес. Те ще осигурят финансов ресурс за над 200 малки и средни предприятия, който ще помогне на фирмите да подновят техническия си капацитет и да осигурят заетост“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който днес заедно с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев връчиха първите подписани договори за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

В рамките на първия краен срок са подадени 844 проектни предложения с икономическа дейност в секторите на нискотехнологичните и средно нискотехнологичните производства. От тях одобрени за финансиране са 202 проекта на стойност 116,4 млн. лева в рамките на бюджета на процедурата. Още близо 500 проекта отговарят на финансовите и технически критерии и за тях ще се търси възможност за допълнително финансиране. С тези европейски средства фирмите ще могат да закупят машини и оборудване, да разширят дейността си, да увеличат производство и да осигурят нови работни места.

Вече има 229 одобрени проекта по втория краен срок на процедурата за подобряване на производствения капацитет от високотехнологичните и средно високотехнологичните предприятия. Те също трябва да получат своите договори до края на януари, съобщи министърът. По третият краен срок за предприятия в секторите на интензивни на знание услуги са подадени 203 проекта. В момента се оценяват тези предложения. До края на месеца ще бъде отворена и процедурата за внедряване на иновации на стартиращи предприятия.

На церемонията днес бяха връчени договорите на 27-те фирми, които са получили най-много точки и са отговорили в най-висока степен на критериите за оценка. На официална церемония на 7 януари министър Лукарски ще връчи и останалите договори по първия краен срок по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП.