fbpx Връчиха наградите на български изобретатели | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Връчиха наградите на български изобретатели

Патентното ведомство на Република България и Европейското патентно ведомство обявиха наградите за „ИЗОБРЕТАТЕЛ НА ГОДИНАТА” и „ИНОВАТИВНА ФИРМА” 2012. Станаха известни и имената на учените, вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели за 2012 г. Досега в Златната книга са вписани 114 автори и колективи. Номинациите „Изобретател на годината” са в три категории: „Химия и биотехнологии”, „Машиностроене и строителство”, „Електроника и електротехника”. 

В категория „Химия и биотехнологии” наградата получи екипът на Спартак Хаджиев, създател препарата „Катрапс” за лечение на тумори. В категорията „Машиностроене и строителство” наградата беше връчена на Изобретатели на Хидромашина с вътрешно зацепване. В категория „Електроника и електротехника” призът бе даден на Енчо Попов, който е изобретил безчетков алтернатор с ротор с клюнообразни полюси, предназначен е за зареждане на акумулатори. КЦМ АД получи наградата за иновативна фирма. За последните 5 години има издадени 4 патента, регистриран е 1 полезен модел, а през миналата година са подадени 2 заявки за изобретение.
В Златната книга на българските откриватели и изобретатели 2012 се вписаха имената на доцент д-р ВИОЛЕТА АНДОНОВА, която работи в областта на фармацията повече от половин век, професор СИЯ ЛОЗАНОВА, която работи в областта на сензориката, нано- и микротехнологиите и професор Владко Панайотов е създател на висшето образование в минното дело.