fbpx Връчиха технологичните награди на БАИТ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Връчиха технологичните награди на БАИТ

За 10-а поредна година на официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории на конкурса „Наградите на БАИТ”. За първи път събитието се проведе във виртуално студио и бе излъчвано онлайн.

Председателят на журито и Председател на УС на БАИТ Огнян Траянов приветства гостите и връчи специално учредената за 10-ата годишнина на Наградите Почетна грамота на акад. Кирил Боянов за академичен принос в развитието на информационните технологии, в знак на признателност към първопроходниците и като повод за размисъл и самочувствие у тези, които вървят по техните стъпки.

Тази година наградата за специален принос бе обявена от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, която заяви подкрепата на президента Румен Радев за ИТ сектора и определи Наградите на БАИТ като прожектора, който насочва фокуса на общественото внимание към фирмите от ИТ сектора. „С отговорното си отношение към сектора и развитието му, със своята подкрепа вие сте още един стимул тези компании да искат да се развиват в България“, подчерта Илияна Йотова. Носител на наградата, която бе под знака на 25-годишнината от създаването на БАИТ и приноса на асоциацията за развитието на ИТ индустрията в България, е д.т.н. инж. Николай Илиев, първи председател на БАИТ и почетен изобретател.

Победителите в отделните категории:

В категорията „Младежка награда“ отличие получи Радостин Чолаков, МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив с иновативния проект “АзБуки.ML”, целящ да направи използването на machine learning технологиите за обработка на естествен език лесно достъпни и широко използвани в българската ИТ индустрия.

С цел да бъдат окуражени младите хора да търсят кариерно развитие в сферата на информационните технологии, номинираните младежи получиха като поощрителни награди ваучери за обучение, осигурени от ERP Academy.

Призът в категория „Образователна награда“ бе за Георги Германов, ученик от СПГЕ „Джон Атанасов“, който преподава роботика, електроника и 3D принтиране. През 2020 г. реализира проекти, като прилага успешно практически занятия в учебните часовете за ученици от 1 до 7 клас.

Наградата за журналистически принос бе спечелена от журналиста Майя Бойчева-Манолчева, инициатор и водещ на технологичния подкаст ICTalks – арена за коментар на злободневни теми от света на технологиите с участието журналисти, експерти, учени, представители на браншови организации, мениджъри на ИТ компании, визионери.

В категория Публична администрация наградата спечели проектът на ДАЕУ „Разработване на публични регистри за бюджетен и проектен контрол на електронното управление и на портал за достъп до ресурси за разработка на софтуерни системи за електронно управление“.

За STARTUP бе отличена компанията „Ондо Солюшънс“, предоставяща ИТ услуги и решения в земеделието, за разработената от нея високотехнологична система за автоматизирано управление на напоителния процес, прецизно торовнасяне, климат контрол и мониторинг за всички култури.

Наградата за Успешен български ИКТ продукт/услуга бе присъдена на Сторпул Сторидж АД за разработен софтуер за дистрибутирано съхранение на данни в облак. През 2020 г. компанията е включена в престижната класация “Deloitte Fast 50 Central Europe”.

В категорията Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика наградата бе спечелена от Работоспособни.бг ЕООД за едноименната социална кариерна платформа, предоставяща възможност за  привличането на значими за пазара на труда социални групи.