fbpx Все още трудни времена за ИКТ сектора | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все още трудни времена за ИКТ сектора

Макар и с първи добри новини за продажбите на определени ИТ продукти, като цяло доставките на хардуер продължават да слизат надолу за невижданото досега шесто поредно тримесечие. За последните 12 месеца три от големите дистрибутори на компютърен хардуер затвориха, като освободиха около 100 души персонал. Има недвусмислени сигнали, че и други компании в сегмента са на ръба.

Доставките отбелязват спад във стойност и в бройки във всички направления – компютърни системи, принтерни системи, видео хардуер, компоненти, части и токозахранващи устройства.

За първи път обаче има и продуктови линии, които дават надежда за възстановяване на пазара – преносими компютри, цифрови камери и мобилни телефони. Това са изключително B2C ориентирани продукти, което е ясен сигнал, че на ИКТ сегмента в момента са активни основно крайни потребители, докато бизнес потребителите очевидно са в процес на изчкаване.

За съжаление, по мнения на редица участници на пазара – резултатите за Q2/2010 се очертават отново негативни, което означава че е възможно доставките да отбележат спад и през настоящото тримесечие. Този натиск върху Технологичната индустрия в страната ще продължи тенденцията започнала през 2009 г. за намаляване на работни места, квалификация и заплащане в компаниите, работещи предимно на местния пазар.

По данни от CBN - Pannoff, Stoytcheff and Co.
Независима агенция за информация, проучвания и анализи, специализирана в областта на ИКТ