fbpx Все повече български студенти избират да учат в Италия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все повече български студенти избират да учат в Италия

Италианският културен институт в София е подготвил богата поредица от събития, за да отбележи „XIII-та Седмица на италианския език по света” (12-22 октомври 2013г.), посветена на водещата културна тема на годината – „Изследвания, откритията и иновации: Италия на знанието“. Първото събитие в програмата тази година е изложението „Дни на италианското образование”. Форумът ще представи някои от най-добрите университети в Италия, с учебни програми на италиански и английски език. Изложението ще се проведе на 12 и 13 октомври от 11 до 18 часа в сградата на „Интерпред” в София.

Нарастващ брой български студенти избират Италия за продължаване на своето обучение. Според изследване на ЮНЕСКО от 2009 г. в държавните университети в Италия се обучават над 900 български студенти. В последните две-три години интересът осезаемо расте. Държавата се налага сред най-предпочитаните дестинации за обучение в чужбина през последните години.

Таксите в държавните университети в Италия се определят на база семейни доходи. Благодарение на това българите плащат доста по-ниски от средните суми за образование там. Средно нашите младежи, избрали да се обучават в Италия, заплащат между 700 – 1200 евро на година. За сравнение средните такси там са между 800 – 3300 евро на година. Най-голямата част от българските бакалаври и магистри избират специалности в сферата на архитектурата, дизайна и инженерните науки. Търсят се и програми, свързани с икономически и правни науки.

Посетителите на изложението „Дни на италианското образование” ще имат възможността да се срещнат лично с представители на институциите и да получат информация за програмите, изискванията за прием, крайните срокове и условията за финансиране. Ще бъдат представени специалности в областта на инженерните науки, архитектурата, правото, медицината, бизнеса, хуманитарните науки, модата, дизайна, комуникациите.

Сред изложителите се открояват “Politechnico di Milano”, един от най-реномираните университети за архитектура, инженерни науки и дизайн в Европа; Римският държавен университет “University of Rome tor Vergata”, с програми на английски език по медицина и фармация; “Universita Cattolica del Sacro Cuore”, сред чиито възпитаници са бившият председател на Европейската комисия Романо Проди и трима министър-председатели на Италия.