fbpx Все повече пратки преминават към самолетен транспорст | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Все повече пратки преминават към самолетен транспорст

Пътникопотокът и броят обработени самолети, отчетени от Летище София през Май 2022 са все още под нивата от преди пандемията. Въпреки това се наблюдава  6 % ръст при обработените товари и пощенски пратки за Април 2022 в сравнение със същия период на 2019 година. Тази позитивна тенденция може да не продължи дълго, тъй като въздушните превозвачи и техните партньори започват да изпитват негативните последици от започналата през февруари тази година война в Украйна.

„За да избегнат  полети над зоните на военен конфликт, авиокомпаниите трябваше много бързо да променят маршрутите си между Европа и Азия. Това доведе до по-дълги транзитни времена и увеличени разходи. Някои авиокомпании бяха принудени да отменят полети, докато други дори спряха сервизите си до определени дестинации“,  коментира Даниела Динкова, ръководител на проекта „Въздушен транспорт“ в ГОПЕТ ТРАНС. 

Водещи при избора на въздушен транспорт са бързината на доставка и спешността на пратките. Най-често по въздух се транспортират пратки с висока стойност и/или критичен срок на доставка – електроника, фармацевтика, авто- и самолетни части, козметика, храни, цветя и други подобни. Ограниченията, както новите блокирания в ключови райони в Китай и други страни на изток, свиха още повече и без това недостатъчния товарен капацитет, който все още не е възстановен от пандемията. Това увеличи многократно транспортните разходи до определени дестинации. Експертите в бранша прогнозират, че тенденцията на по-скъп транспорт и ограничения ще продължи и е трудно да се предвиди докога. В тази нестабилна икономическа ситуация не само въздушният, но и всички видове транспорт, са изправени пред предизвикателството да се справят с липсата на капацитет и рязката промяна на цените.
 
Наблюдаваме някои промени на пазарите. Паради трудностите при намиране на контейнерно оборудване и драстичното увеличаване на цените на морския транспорт имаме все повече запитвания и реализирани пратки, които до момента бяха типично морски. Случва се за  по-малки обеми цените за морски и въздушен транспорт  да са почти изравнени и тогава за клиента е по-изгодно да транспортира със самолет, заради значително по-бързата доставка“, казва Даниела Динкова.