fbpx Все повече сайтове на отворени уеб платформи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все повече сайтове на отворени уеб платформи

Все повече сайтове на отворени уеб платформи

Почти 60% от сайтовете се създават с безплатни отворени уеб платформи, като най-голям дял заема платформата WordPress с 46,2% от сайтовете. След нея се нарежа Joomla с 33%, трето място е за OpenCart, която е само за онлайн магазини и държи 5,48%, а след нея е Drupal с 3,74 %. С готови CMS платформи вече се разработват както малки сайтове на физически лица и стартиращи фирми, така и все по-големи и сложни проекти за корпоративни сайтове, онлайн магазини и уеб медии. Делът на хостваните страници, разработени по поръчка или използващи по-малки системи за управление на съдържанието, е 39,57 %.

„Данните ясно показват, че развитието на отворените уеб платформи и CMS системите с отворен код прави много по-достъпно създаването на уебсайтове за фирмени или лични цели и позволява на много повече хора, които не са специалисти в тази област, лесно и бързо да създават функционални и сигурни проекти. Това увеличава възможностите за стартиране на малък бизнес, създаване на интересни медийни проекти и започването на социални инициативи и неправителствени начинания. Възможностите за онлайн присъствие на всеки човек или организация никога не са били по-достъпни и атрактивни“ - споделя Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.

Друга интересна тенденция, която статистиката разкрива е ръстът в броя на онлайн магазините. Сайтовете, базирани на най-популярните системи за онлайн магазини, са достигнали почти една пета - 17,47% - от всички използвани CMS системи. На първо място по този показател е OpenCart с 5,48%, следвана от Joomla Virtuemart (софтуерно разширение/плъгин на платформата Joomla за електронни магазини) – 2,71%, а общият дял на плъгините за онлайн магазини на платформата WordPress (WooCommerce, WP e-Commerce, Shopp и eShop) достига 2,72%.