fbpx Всички гости в района на Чепеларе са българи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Всички гости в района на Чепеларе са българи

От началото на сезона почти всички посетители в района са българи и нашите прогнози са, че това ще се запази като тенденция до края му. Ски зоните Пампорово и Чепеларе традиционно се посещават най-много от родни туристи и по тази причина според нашите анализи курортът ще приключи настоящия зимен сезон със значително по-малък спад спрямо други традиционни зимни дестинации.

Според текущи оценки намалението на българските туристи в курорта от началото на зимния сезон е между 35 и 40%. Спадът на чуждестранните туристи в курорта от началото на зимния сезон е над 90%. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представители на бранша в Чепеларе. В срещата участваха Боран Хаджиев, кмет на община Чепеларе, и Пантелей Мемцов, председател на Общинския съвет.

Министърът информира, че през изминалите коледни и новогодишни празници в страната са пътували близо 75 хиляди българи по данни на ЕСТИ. От тях повече от 6 хил. са посетили Пампорово, като това е и второто по посещение направление в празничните дни.

Вицепремиерът припомни част от мерките, които правителството на премиера Борисов предприе за подпомагане на сектора. Тя посочи, че в средата на седмицата Министерският съвет реши да бъдат осигурени допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. С увеличаване на бюджета програмата ще може да продължи да се прилага до края на март. По тази мярка в засегнатите сектори правителството е помогнало до момента на 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 хиляди работни места.

По програмата на Агенцията по заетостта за краткосрочна заетост през 2020 година са запазени общо близо 24,5 хил. работни места в компании от секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт“, заяви министър Николова. Тя уточни, че програмата е насочена и към самоосигуряващите се, като до средата на декември 2020 г. общо 1700 фирми и самонаети лица са се възползвали от нея. Платените средства са 20,7 млн. лева

Една от темите, които поставиха представителите на бизнеса, бе възможността за функциониране на Летище Пловдив. Те посочиха, че то е входната врата за Южен Централен район, което ще допринесе за по-доброто развитие на сезона. В рамките на срещата бяха дискутирани възможностите за помощ към бизнеса, както и предпоставките за скорошно облекчаване на противоепидемичните мерки. Бизнесът постави и конкретни запитвания за функционирането на системата ЕСТИ.