fbpx Всичко е в организацията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Всичко е в организацията

 

Без лични умения и организация, хората са склонни да губят време, да имат чувство на неудовлетвореност и да живеят в постоянно трескаво състояние, тъй като те бързат вечно да направят нещо навреме. Личната организация е необходима, за да успеете наистина в това, което правите, да станете по-ефективни, по-продуктивни, което от своя страна ви прави и по-щастливи. Тези умения включват приоритизиране, подготовка, определяне на работното пространство и намиране на свободно време. 

Подготовка 

Подредете задачите, които трябва да бъдат свършени. След това създайте план с подробности, как най-добре да завършите всяка задача и в какъв ред. Ако нямате такава подготовка може да започнете хаотично да правите една или друга задача, а още по-страшно – няколко наведнъж. Тогава със сигурност ще пропуснете някой важен момент или ще изгубите много повече време, отколкото ако действате задача по задача. Накрая може и за изгубите мотивация. Затова напишете в планиращ календар подробно етапите на всяка задачи. Създайте дневен списък "да направя". Дръжте го на видно място. Така постепенно ще започнете да свиквате с него. Направете списък с важност на задачите, като започнете от най-трудните. 

Определяне на работно пространство 

Вашето работно място трябва да бъде място, където отивате само за да работите. Обозначеното място ще помогне за установяването на рутина и насърчаване на производителността в това пространство. Ако е възможно, търсете то да бъде на тихо място, далеч от шумотевици, които могат да отвличат вниманието. Най-неприятно е, ако в съседно място има игрище и ритащите постоянно топка викат достатъчно силно, че да изнервят. Ако все пак се случват такива моменти ролята на „бял шум” може да играе музиката в работно място. Много важно е, на работното място да имате добра организация, за да знаете, кое къде се намира и лесно да го изваждате, когато трябва. Същото важи за организацията на файловете в компютъра. 

Планирайте свободно време 

Организацията се използва най-вече за да планирате изпълнението на задачи по-ефективно и да се увеличи производителността. Но също толкова важно е да имате свободно време, за да не изпаднете в стресова ситуация или просто да „прегорите“. Последните две водят до умствени или физически здравословни проблеми и в края на краищата може успехът става съмнителен. След завършване на задачите за деня, се насладете на свободното си време - отидете на кино, в градската градина или се отпуснете и послушайте музика. Наложете си поне един ден в седмицата да не отваряте компютъра, да не посещавате социалните мрежи и по възможност да не отговаряте на телефонни повиквания.