fbpx Вярното отношение - основен фактор при подбора на персонал | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вярното отношение - основен фактор при подбора на персонал


Оттам и обслужването, което получаваме, е от типа "само минавам оттук и съм за малко". Използва се наличният ресурс, с който се разполага, и ако в някои хотели и заведения чуждият език е необходимо, но недостатъчно условие за наемане на работа, то в други, за съжаление, чуждият език е един екзотичен лукс, който собствениците не могат или не искат да си позволят. Същото се отнася и до стандартите на обслужване, налагани в различните категории хотели и ресторанти. Много са малко фирмите в бизнеса (в повечето случаи интернационални компании или фирми с чуждо участие), при които подбора на кадри е подчинен на максимата "Търсим най-подходящия човек за дадената позиция", вместо на "Търсим позиция зa даден човек".
Обнадеждаващи са статистиките, че потокът на туристи в България през 2003 година се е увеличил с 12%, че в страната ни идват хора, които никога досега не са пътували в тази посока. Това е нещото, което трябва да амбицира всички работодатели в тази сфера да повишат стандарта на обслужване, защото е истина, че
само веднъж имаме възможност
да направим впечатление за първи път
И ако това впечатление е страхотно - значи сме си свършили добре работата, ако ли не - обикновено клиентите не ни дават втори шанс. Затова е изключително важно какъв е човешкият ресурс, с който разполагаме, и как го управляваме, за да постигнем високи стандарти на обслужване и удовлетворяване очакванията на
клиентите.
Подборът на най-добрите кандидати за съответните позиции може да ни даде едно голямо предимство при въвеждането и налагането на високи стандарти на обслужване. Когато сме готови с цялостната концепция на обслужване, ние вече имаме ясна представа какви ще бъдат най-успешните кандидати, които ще превъплатят красивата идея в реални действия и резултати. Защото независимо че професионалните умения са изключително важни, когато липсват личностни умения, които да могат да впрегнат знанията и професионалния опит в каруцата на общия интерес, ползата за организацията като цяло е минимална. В този бизнес е изключително важно всички служители да осъзнават себе си като членове на един екип. И когато назначаваме хора, които да се включат във вече изградения екип, ние не избираме тези, които имат най-впечатляваща биография, а тези, които със своя опит и умения ще се включат във вече съществуващия екип.
Всеизвестна истина е, че текучеството в сектора е доста високо в сравнение с останалите сектори на националното стопанство. И причината за това е, както вече беше споменато, че в този сектор се работи временно, докато не намериш истинското си призвание. Но друга всеизвестна истина е, че няма нищо по-постоянно от временните неща. Така че когато приемаме хора на работа в този бизнес, те трябва наистина да имат желание да се развиват, да приемат предизвика-телствата, да осъзнават, че времето, което ще прекарат на определена позиция, не е от най-голямо значение. По-важно е това, което ще научат през това време, нещата, които ще обогатят не само техния професионален, но и личен опит; желанието да се развиват, да работят с хора, да даряват околните с топлина и усмивки, да ги карат да се чувстват доволни и щастливи. И няма никакво значение на каква позиция работиш в момента - дали си сервитьор, администратор, екскурзовод, готвач - всеки един допринася със своя труд за качеството на продукта, предлаган на нашите клиенти. И ако някъде по веригата връзката се скъса, това се отразява на клиента.
Подбирането на подходящ персонал е най-добрата гаранция, че ще можем да наложим нашия продукт,
ще бъдем конкурентноспособни на пазара и ще постигнем оптимален баланс между качество,
цена, печалба

Имам една любима история - "Един човек минавал покрай голям строеж. Видял един работник и го попитал: "Какво правиш?" - "Редя тухли" - отговорил той. Продължил по-нататък и видял друг работник. Попитал и него: "Какво правиш?" - "Изкарвам си прехраната." Продължил по-нататък и срещнал трети работник, на когото задал същия въпрос. Човекът го погледнал, усмихнал се и казал: "Строя катедрала!".
Нашият бизнес е също като този строеж - много хора работят на него, но истински ценни са тези от тях, които гледат в бъдещето, мечтаят за бъдещето, строят бъдещето, защото те са тези, които придават на предлагания от нас продукт неповторимо очарование и стойност.
Търсете тези хора! И ако ги намерите, дайте им възможност със своя ентусиазъм, индивидуален подход и отношение да направят от "продукта", който предлагате, една мечта, едно желание,
едно неповторимо изживяване. Направете всичко възможно да ги задържите, да ги развивате и подкрепяте.
Защото хората са тези, даващи облик на продукта, който предлагаме в туризма - те са душата, която одухотворява всичко онова, което имаме като материална база и икономически ресурси и което подпомага възвръщаемостта на направените инвестиции.
Ако имате вече набран персонал, инвестирайте в него - обучавайте го, накарайте го да се почувства част от нещо голямо и велико, заинтригувайте го, накарайте го да се чувства горд и щастлив от това, което прави.
Защото само когато човек прави нещо с любов и удоволствие, резултатът си заслужава!

Изисквания за позиция Пиколо в отдел
"Човешки ресурси" на Radisson SAS

Всеки ден получаваме документи на кандидати за позиция “Пиколо” - всякакви възрасти, образование, професионален опит. За съжаление представата на кандидатите за тази позиция е напълно погрешна - т.е. човекът, който "носи багажа" на гостите и толкова. Това е една много малка част от задълженията на пиколото.
Пиколото е човека, който осъществява не само първия и последен контакт с гостите, когато ги посреща и изпраща, но е и непрекъснато на тяхно разположение - информация за предлаганите възможности и услуги в хотела и за забележителностите на София и България; добър събеседник и помощник за гостите на хотела - да отскочи до аптеката за лекарство или да избере цветя за съпругата на бизнес партньор, да организира посещение на Рилския манастир и Стария Пловдив или да осигури билети за нашумяла постановка на операта, да организира деня на съпругата и децата, докато главата на семейството е на важни преговори, или да бъде добър слушател за проблемите през изминалия тежък ден; да изпрати факс...
За да се справи с всички тези предизвикателства, кандидатът трябва да владее много добре английски език, вторият или третият език са винаги голямо предимство; да притежава природна интелигентност и личен чар; да се чувства комфортно при контактите с различни, познати или непознати хора; да има правилна преценка за това кога да говори и кога да замълчи; да познава различията в манталитета на гости от различни националности и религии, и още, и още,...
Повечето от нещата могат да се научат на специализирани обучения, стига човек да има желание за това. Единственото, което не може да се научи, това е отношението. Вярното oтношение е фундамента, върху който започваме да строим "нашата катедрала", за да може в края на деня всички - и клиенти, и собственици, и служители, да останат доволни от направената равносметка!