fbpx Възстановяване на офисния пазар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Възстановяване на офисния пазар

Възстановяване на офисния пазар

Пазарът на офиси поведе възстановяването на сектора на бизнес имотите през 2013 г. по данни на консултантската фирма Forton, Общият обем на наетите площи в София достигна най-високото си ниво от 2008 г. насам и за първи път за последните пет години надхвърли 100 хил. кв.м. За първи път от 2010 г. предприемачите започнаха и нови проекти.

В резултат от по-високата заетост и перспективата за повишение на наемите в най-добрите сгради през 2014 г. специалистите очакват някои от тях да станат цел за придобиване от международни инвеститори.“

Водещите търговски центрове успяха да се възползват от растежа на международните модни и спортни марки като Inditex, H&M, LC Waikiki и Sport Vision. С обновяването на булевард „Витоша“ интересът към главната търговска улица се повиши независимо от ръста на търговските площи в молове.

Активността на пазара на индустриални и логистични площи се запази на нивата от 2012 г., а търговските вериги отново започнаха да наемат складове в София и околностите й. Стойността на покупките на имоти с инвестиционна цел също се увеличи до 56 млн. евро, макар че броят на сделките беше ограничен.

Офис площи

Обемът на усвоените нарасна с 12.2%. Аутсорсинг секторът и бързо развиващи се местни ИТ фирми имаха основен принос за растежа с 41% дял от усвоените площи за годината. В резултат от намалението на свободните площи на най-предпочитаните от международните наематели локации наемите започнаха да се повишават и в края на годината бяха окол 10-12 евро на кв.м месечно във всички сгради с висока заетост.

Търговски площи

Отдаваемите площи в съвременни търговски центрове се увеличиха с 18% през 2013 г. с откриването на лайфстайл мола Paradise Center в София и първия мол от открит тип в Бургас – Strand.

Също през 2013 г. „Панорама мол“ в Плевен стана първият голям търговски проект, рестартиран с обновена концепция, който към края на годината имаше подписани договори за 65% от площите в края на годината.

Индустриални и логистични площи

Обемът на усвоените индустриални и логистични площи в София се изравни с този от 2012 г. - 78 хил. кв.м. Търговските вериги и доставчиците на логистични услуги отново започнаха да търсят складови площи в София и околностите й, а производителите на автомобилни компоненти и електрооборудване – да строят или наемат в големите градове в страната.

Възможностите за растеж в съществуващи сгради са ограничени, което засилва натиска за стартиране на нови проекти и държи наемите стабилни на ниво 3.5 евро на кв.м за качествени площи. Липсата на свободни площи и ръстът на търсенето би трябвало да окуражи строителните предприемачи. Очаква се следващата стъпка да бъде развитието на проекти, които да предложат качествени складови площи предимно в района на София - Елин Пелин, Равно Поле, Божурище, а също така и около Пловдив.