fbpx Windows 8 – любов от пръв поглед? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Windows 8 – любов от пръв поглед?

Windows 8 – любов от пръв поглед?

Обикновено хората са настроени да търсят първо негативните страни на един продукт, отколкото положителните. Когато на 26-ти октомври официално бе представена изцяло новата операционна система Windows 8 на Microsoft, което е и едно от най-значимите събития в технологичния свят, веднага в мрежите тръгнаха разнопосочни мнения – от това, че е много тежка система до супер френдли излъчване. А може би всяко чудо за три дни или в случая – да „поразцъкаме” три дни системата и после да коментираме? Ние все още не можем да дадем конкретно мнение за функционалността и, освен че на пръв поглед «плочките» изглеждат много актуално и доста интуитивно подканват за следващи действия. На специално събитие Майкрософт България срещна журналисти с някои от партньорите на компанията за Windows 8. Затова първо представяме техните очаквания за следващата година.

Шакир Ахмедов, мениджър на ИТ дивизията в българския клон на Samsung Electronics
Едва ли има нещо друго, което толкова добре се вписва в концепцията на Samsung. Microsoft е наш съмишленик в идеята да осигурим най-доброто смарт изживяване.
В последните години марката се наложи сериозно в интерактивните устройства – телефони, таблети и тази операционна система ги обединява. Второто нещо са хибридните PC-та, които много добре се списват в корпоративната среда и позволяват да се работи както на бюрото, така и извън офиса. В миналите години говорихме че са появили ултрабуци, преди тях нетбуци - следващата година ще бъде на all-in-one устройства и хибриди, като цели кагетории устройста са немилислими без Windows 8 и ние много залагаме на тази система. Подготвили сме ред приложения, които са разработени специално за тази нова операционна система. Силата на Windows 8 са именно приложенията, които бързо се инсталират и ползват.

Константин Бонев, търговски директор K&Kelectronics
Всеки път когато излиза нов Windows следващата година настава бум на хардуер - това се случи и с Vista и с Windows 7. В момента очакваме това да се случи с откриването на ниши, които до момента ги нямаше. Първото нещо са всички таблети с 11,6 инча - до момента нямаше устройства с такива размери. Другото нещо са тъч лаптопи – сега всички вендори отварят ноутбуци с тъч скрийн, което е изцяло нова ниша за пазара. Хибридните устройства също навлизат. За нас W8 дава добри очаквания за пазара. Очакваме бум на най-вече при таблетите и дори може би ще има недостиг на такива устройства.


Владислав Иванов, мениджър Consumer Business, Lenovo България
Очаровани сме от възможностите, които продукта предоставя на потребителите - той променя усещанията на потребителите и възможностите за работа с тъч устройства. Ще развиваме продуктови линии Windows 8 във всички ценови нива, като разбира се най-доброто приложение се усеща при н.нар. хибридни устройства – таблет и РС в едно. В края на ноември очакваме тези продукти да са масово достъпни на пазара. Това е добър начален момент за Lenovo и Windows 8 и мисля, че премиум сегмента ще бъде наситен с такива устройства. В сегмента над 1000 лв. ще има също тъч устройства с новата операционна система, което ще я направи много достъпна.

Лично Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България ни демонстрира някои от основните параметри на системата. Ето какво сподели той. „С представянето на Windows 8, Microsoft предлага на света един изцяло нов Windows. Независимо дали предпочитате таблет или компютър, дали искате да създавате съдържание, да работите или да се забавлявате – Windows 8 предлага персонализирано изживяване, което отговаря на специфичния стил и изисквания на всеки един от нас. Като мениджър, за мен например е огромно удобство ползването на електронния подпис върху устройство с Windows 8, защото има пълна съвместимост с предните версии. Това ми позволява да бъда напълно оперативен по отношение на операции с банки или НОИ, когато съм на път. Друг важен момент е интеграцията на всички пощи, социалните мрежи, календара, които също са в пълна съвместимост, независимо от къде се влиза, само с ползването на едно единствено ID. Голямо предимство е ползването на облачната услуга SkyDrive, в която се влиза с едно потребителско име – аз лично имам пространство и съхранявам снимки, по-големи файлове, презентации, неща които не ми трябват често и не заемат място в компютъра, но щом имам достъп до интернет, всеки момент мога да ти ползвам. В същото време за корпорациите е важно това, че ако един човек вече не е нейн служител и няма вече съответното ID, той няма достъп до цялата фирмена информация, което гарантира сигурност.”