fbpx Японско злато за Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Японско злато за Европа

Японско злато за Европа

Моя приятелка, която нищо не разбира от коли, сподели наскоро – "Поръчах си Auris, защото това е моята кола и я чакам в началото на лятото". Останах впечатлена, как е направила точно този избор...?

Auris – звучи екзотично, но лесно се произнася на всички европейски езици, защото това е модел направен в Европа и предназначен за този пазар. Ето какво казват от Toyota – “Името е е създадено на базата на латинската дума “Aurum”, която означава злато, Auris създава усещане за ценни и благородни качества, които притежават висока стойност. Двете първи букви на новото име “Аu” съвпадат със означението на химическия елемент „злато”.

А какво се крие под това златно име?

Веднага схванах защо Мая е избрала именно този модел. Ами колата в повечето случаи мисли и действа вместо нея. А жените както е известно не обичат много да се доказват на тема автомобили.

Първо, изключително удобство е интелигентната система за влизане в автомобила и запалване на двигателя. Тя открива наличието на електронен ключ, който примерно е в дамската чанта в границите на около метър от автомобила. Чувствителен на докосване датчик върху задната част на дръжката на вратата на шофьора позволява тя да се отваря. А двигателят се запалва само с натискането на бутон, разположен на арматурното табло. Колко пъти съм се мъчила натоварена с пазарски торби или когато вали дъжд да търся ключа в чантата...?
После си спомних, че Мая ми разказваше – “Има едни лостчета на волана и с тях управляваш, все едно че си на компютърна игра”. Както и да е – разбрах какво ми каза.

Аuris e оборудван с последното поколение многорежимна трансмисия с монтирани на волана лостчета за смяна на предавките, както и секвенциално превключване, чрез скоростния лост. Този вариант е по-удачен при по-спортно шофиране. В града обаче автоматичния режим е песен. И за Мая, която не желае да мисли за скоростен лост и съединител, какво по-добро? Все пак модела се предлата и механична скоростна кутия.

Auris се базира на новоразработена платформа и се предлага в две версии - с три и пет врати, с широка гама от двигатели. Изцяло нов е 1,6 л бензинов двигател, 125 к.с., по технологията Dual VVT-i. Така е увеличен въртящия момент при ниски и средни обороти и е повишена полезна мощност при по-високи скорости. При мен двигателя даде разход 7,8 л/100. при смесен цикъл.

Убедена съм, че и купето е харесало на моята приятелка, която е много модерен човек. Авангарден борд, на който се изписва цялата нужна информация, включително колко ти остава до зареждане(!). Уредите са с тримерни циферблати.
Мостообразната централна конзола дава възможност скоростният лост да е оптимално близо до волана, а лостът на ръчната спирачка е разположен точно под ръката.

Система на Toyota за лесно сгъване на седалките “Easy-Flat” позволява само с едно движение задните седалки да се сгъват и откриват допълнително пространство за багаж. Иначе ниши и отделения за съхранение на предмети, червила, лакове, дъвки и безкрайните задължителни джунджурии на всяка жена са разпръснати навсякъде в купето има предостатъчно. Под седалката за предния пътник има и табличка. Точно за високите токове...

И нещо много важно, което не знам дали Мая е открила - автомобилът е един от най-тихите автомобили в групата на хечбеците от С-сегмента. Шумът от задвижването и от пътя са намалени значително чрез усилване на долната част на корпуса. Навсякъде в интериора е поставен допълнителен звукоизолиращ материал. Отличната аеродинамика дава по-малък шум от въздушната струя, като по този начин в купето се създава тиха и отпускаща среда, която е жизнено необходима в стреса, в който живеем.
За дизайна няма да давам определения, защото той се отличава на пътя по своему, а спортният имидж се подсилва от ниския профил за вратите, и от големите, стандартни 16-инчови колела.

Та макар и да не е знаела защо избира точно този модел, моята приятелка определено е уцелила.