fbpx Yaris Cross – новият компактен SUV на Toyota | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Yaris Cross – новият компактен SUV на Toyota

Новият Yaris Cross е разработен за Европа, за да отговори изключително на изискванията на региона в сегмента на B-SUV моделите. Той ще се произвежда във Франция, в Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), заедно с новото поколение на хечбека Yaris от 2021 г. 

Новият Yaris Cross е резултат от  голямото наследство на модерните хибридни технологии на Toyota, както и на дизайна на компактните автомобили и инженерната разработка на SUV моделите.
Yaris Cross стъпва на новата архитектурна платформа GA-B на Toyota, предназначена за компактни автомобили. Той също споделя концепцията за „много простор в малко пространство“, която характеризира оригиналния Yaris, като представя просторен интериор с компактни екстериори размери.

Yaris Cross е разработен от опита на Toyota с концепцията на отличимия SUV RAV4 преди 25 години (който днес е най-продаваният SUV в целия свят), както и опита от по-скоро разработения стилен и високоефективен C-HR. Автентичните му SUV качества са подсилени от по-високата позиция на водача и интелигентната система за задвижване на четирите колела AWD-i.

С добавянето на Yaris Cross в гамата си, Toyota ще разшири присъствието на SUV моделите си в B, C и D сегментите.Ново хибридно задвижване Yaris Cross се радва на четвъртото поколение хибридна технология на Toyota. С въвеждането на първия хечбек Yaris Hybrid през 2012 г. Toyota за пръв път успешно използва пълнохибридната технология в автомобил от B сегмента. От тогава са продадени повече от половин милион единици в Европа, като се създава мощен инструмент в изграждането на обществена осведоменост и признателност в посока на технологията.

 

Yaris и Yaris Cross са първите модели, които използват последната хибридна система с 1.5литров двигател, която е пряко заимствана от по-големите 2.0 и 2.5-литрови двигатели от новите модели като Corolla, C-HR, RAV4 и Camry. Моделът разполага с 1.5-литров, 3цилиндров, бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, разработен прецизно, така че да редуцира механичните загуби и да оптимизира скоростта на изгаряне на горивната смес. В резултат се постига висок въртящ момент при ниски обороти на двигателя и отлична горивна ефективност. Термалната ефективност на агрегата достига 40%, която е по-висока от съпоставимите дизелови двигатели и осигурява изключително нисък разход на гориво и ниски СО2 емисии. 

Максималната мощност на новата хибридна система е 116 к.с. Yaris Cross разполага със същото междуосие от 2,560 мм като новия хечбек Yaris, но е подълъг с общо 240 мм, от които 60 мм добавени отпред и 180 мм в задната част, което допринася за повече интериорно пространство. Пътният просвет е с 30 мм по-висок, а автомобилът е по-висок и по-широк, респективно с 90 и 20 мм.