fbpx Юбилейна 50-та колонка! Да гледаме в бъдещето! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Юбилейна 50-та колонка! Да гледаме в бъдещето!

Водеща снимка
Да

Юбилейна 50-та колонка! Да гледаме в бъдещето!

През последните две седмици активно общувам с представители на няколко различни компании. Това, което едновременно ме измори и вбеси, беше тяхното говорене в минало време. Направих си труда да засека приблизително колко време моите събеседници говорят за миналото, настоящето и бъдещето. 

Оказа се, че 60-70% от времето се говореше в минало време – зареждаха, продавахме, бяха ни клиенти, купуваха, това сме го пробвали 2012-а... 25-35% се говореше за настоящето и едва 5-10% от времето се говореше за бъдещето. 

Това ме провокира да си дам сметка колко това съотношение е пагубно както за самите хора, така и за компаниите, за които работят или чиито собственици са. 

Пандемията ни показа колко неясно може да e бъдещето, дори само след няколко месеца.

Мъглата, която виждаме, вместо кристално ясното бъдеще, за което много от обкръжаващите ни копнеят, поражда неистово желание у повечето хора да се вгледат в миналото. То поне е “кристално ясно“, макар и много от него да е забравено, или романтично доукрасено. Всъщност урока, който като общество и индивиди не научихме през последната година е, колко е важно да се фокусираме в настоящето и да мислим за бъдещето, независимо колко е неясно. 

Живейки със спомените си за бизнес успехите от 2008-а например, ние всъщност се връщаме ментално във времена, които никога няма да се върнат. Този начин на мислене, работещ тогава, със сигурност е катастрофален за сегашния момент. 

Говоренето за миналото и в минало време, всъщност ни лишава от настоящето. Лишава ни от така необходимите в момента фокус и енергия, и предизвиква циврене като на малко момченце, на което му се е спукало балончето. В такъв момент се превръщаме в подобие на героите на Антон Павлович Чехов от “Вишнева градина” – меланхолици, предали се ментално и духовно, постепенно превръщайки се в плячка на бъдещето и тези, които идват яхнали неговия огнен кон!

Много често чувам напоследък, че „не се знае какво ще бъде и няма смисъл да го мислим“.

Безспорно, прогнози за следващите 2-3 години много от нас трудно ще направят, но това не ни дава право да се обърнем и да харчим 70% от времето си в романтични спомени. 

Утре също е в бъдеще време, а дори вчера е в безвъзвратно отминало, така че, спрете да си спомняте какво и кога е било. Бъдещето ще настъпи независимо дали гледате към него или сте му обърнали гръб. 
Загърбване на пагубното втренчване в “добрите стари времена” е може би това, което ще отличи успешните компании от тези, които като динозаврите рано или късно ще изчезнат. Приемете, че КОВИД за съвремието е със силата на този метеороид, който е ударил земята по времето на гигантските влечуги. Може и да пресолявам гозбата, но по-добре да сме подготвени, отколкото да не сме! 

Главоломната скорост, с която се развиват технологиите е една от причините дори близкото бъдеще да е неясно, тъй като много направления се променят в рамките на две-три години. Без дори да подозирате някоя нова технология може да ви изхвърли от бизнеса или пък да ви даде невероятно предимство. И в двата случая обаче, трябва да сме фокусирани върху бъдещето и настоящето, за да го усетим в самото начало! 

Собствениците и мениджърите нямат друг избор, освен да положат усилия и да променят съотношението, както за самите себе си, така и за подчинените си.

60% трябва да говорим за бъдещето, нови проекти, нови начини на работи, умения, които ще са ни нужни, начин на мислене, който ще ни е необходим, за да сме успешни. 30% от времето да бъдем фокусирани в настоящето, да решаваме оперативните проблеми, да делегираме задачи на тези под нас и едва 10% от нашите мисли да са обърнати към миналото. 

Спрете да гледате в огледалото за задно виждане, когато карате! Когато гледате в него може да карате само назад . Това ще доведе максимум до успеха да паркирате, без да се блъснете в стената, но няма да стигнете далеч. 

Въведете това разпределение на времето и ще видите как бизнесът ви ще тръгне с нова скорост, а най-вероятно и в ново направление, къде-къде по-перспективно и най-вече интересно!
 

Facebook коментари