fbpx За бизнесът „Формула 1” и какво ще спечели България от построяване на писта у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За бизнесът „Формула 1” и какво ще спечели България от построяване на писта у нас

Иван Тенчев, гл.редактор на сп. Club S1

За бизнесът „Формула 1” и какво ще спечели България от построяване на писта у нас

Може би най-ерудираният човек по отношение на Формула 1 в България в момента е журналистът Иван Тенчев. Повече от 20 години той пряко е свързан с тази тема и е един от много малкото български журналисти, който е имал и има достъп до „сърцето” на Формулата. Иван е присъствал на състезания на всички писти по света. Познава се лично с почти всички състезатели, техните екипи и големите играчи във Формулата. След като в последните седмици духовете се разбуниха у нас с проектите и България ние да стане част от семейството на спорта, потърсихме мнението на Иван, за това наистина ли можем да задвижим страхотния механизъм на Формула 1 и у нас.

Иване, бизнес или спорт е Ф1?
- В огромната степен е бизнес и по-малко спорт. В последните години самите пилоти смятат, че борбата между тях е предопределена в немалка степен от интересите, които са свързани със самия спорт. А спорт е през двата часа в неделя. Останалато е зависимо от огромни международни капитали.

Какво би донесло на България построяването на писта?
- По принцип много добър имидж. Самото участие донякъде е гаранция, че държавата има добра икомонимака, инфраструктрура и база, на която Ф1 има къде да стъпи. Всички държави, в които има Ф1 са бурно развиващи се или с утвърдени икономики, дъжавни структури, политическси системи. Ф1 е съзададена 50-те години, веднага след Първата световна война. Домакини са били утвърдените европейски демокрации. Постепенно са приобщени и то най-вече в момента, азиатските мега-държави, и всеки един от спонсорите проява сериозен интерес да присъстват там.

България не влиза в това число. Къде се нареждаме тогава ние?
- Ние сме една от новите демокрации в източна Европа и от тази гледна точка може да се погледне на страната ни, като място където Ф1 може да присъства, но далие това е настоящият момент, е трудно да се каже. В Унгария от Формула съществува от 86 г. Веднага след началота на Перестройката, Бърни успява да пробие там, за да закара западния спорт в държава от Източния блок. Това беше целта. Защото още тогава безпрепятствено в Унгария можеха да отидат 260 хил. души за да гледат състезанието. Унгария построи непретенциозна писта с много завои, в хубав район край града. Но още тогава Будапеща беше в състояние да приеме Ф1 и то при положене, че преди 20 години изискванията нямаха нищо общо с днешните.

Може ли наистина да се направи писта край София?
- Като наблюдаваме развитието ни в послредните 20 години, трудно е да мислим, че за две години някой може да постори необходимата инфраструктура. Вярно, имаме вече околовръстен път на северната дъга, но едва ли ще стане готова магистралата Ниш - София. Защото всички тези огромни траспортни камиони, с които пристига Формулата, се нуждаят от добър път. Или пък може да дойдат и както стана с Рали България. Ще кажат - отсечките са прекрасни, всичко е добро, но едва ли ще дойдем втори път.

И като не дойдат втори път как ще се плати тази инвестиция?
- Пистата е инвестиция сама по себе си. Ако приемам, че имаме добри инвеститори, те трябва да намерят схемата, по която този бизнес да е печеливш – да използват пистата за всякакви състезания, тестове. Да поканят хора, които с личните си атомобили да карат и плащат такси. И това всеки ден – само така може да се издържа пистата. Следващият епат обаче, е самата инвестиция в участието. Организаторът трябва да плаща годишните такси, които се увеличават всяка година и са около 20 млн. долара. Той обаче не може да печели от телевизионните права, има отчисления от входните билети. Това че използва логото на Ф1, за да рекламира състезанието също се плаща. Не е невъзможно да се случи, но е трудно в настоящата ситуация да печели. Повече организатори са свързани с държавна подкрепа. Това е национална платформа, защото за няколко дни ставаш център на света. Ако имаш такава държавна политика, че това е твоят приоритет трябва да си готов да губиш от самото състезание. Но ще печелиш дивиденти. А те са, че България може да привлече инвеститори, които да се заитересуват и да преценят, че нашата икономучска ситуация е добра, защото имаме Ф1. А това значи че сме в елита на света.