fbpx За подпомагане на тютюнопроизводителите са предвидени допълнителни 3 млн. лв. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

За подпомагане на тютюнопроизводителите са предвидени допълнителни 3 млн. лв.

„Работим за приключване на дебата за промяна на референтната рамка за подпомагане на тютюнопроизводителите. Очакваме в следващите седмици той да бъде финализиран.” Това заяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов по време на заседание на Консултативния съвет по тютюна, което се проведе в присъствието на министъра д-р Иван Иванов.

Основна тема на дискусиите бяха възможностите за изменение на референтната рамка, въз основа на която се разпределят получателите на помощи за сектора. 

„Нашата гледна точка е, че с използването на 2018-та като референтна година се постига най-добре смесеният ефект, съчетаващ икономически, фискален и социален елемент“, посочи заместник-министърът. И уточни, че решенията няма да бъдат взети само от министерството, а ще се координират с множество други институции. По думите му фактите се представят пред бранша и се търси информиран избор. „Всички имаме интерес българското земеделие да нараства, при това експоненциално и това няма как да се случи, ако не работим открито“, подчерта заместник-министърът.

Представителите на бизнеса също направиха своите предложения, като според тях трябва да се вземат предвид 2016 г., 2017 г. и 2018 г. с възможност производителите сами да избират. Различните идеи бяха коментирани по време на заседанието, като стана ясно, че разговорите ще продължат и ще бъде взето консенсусно решение в кратки срокове.

Заместник-министър Христанов благодари за конструктивния диалог и посочи, че се надява ползотворната съвместна работа да продължи и занапред. 

За подпомагане на сектора в бюджета за 2022 година са предвидени допълнителни 3 млн. лв., информираха експертите от министерството. Очаква се до края на февруари помощите по де минимис да бъдат изплатени, като 28 хил. дка са заявените площи, а повече от 1900 са производителите, подали заявления. Специалистите уточниха, че с това плащане се подкрепя стартирането на работата по реколта 2022 година, защото кампанията за 2021 г. приключи и в момента се реализира реколтата. Експертите уточниха, че на този етап не може да се каже какви мерки ще стартират до края на годината, защото все още се очаква приемането на Закона за държавния бюджет.