fbpx Загубите на ТЕЦ "Марица изток 2” достигат 30 млн. лв. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Загубите на ТЕЦ "Марица изток 2” достигат 30 млн. лв.

Загубите на ТЕЦ "Марица изток 2” достигат 30 млн. лв.

етикети

До края на годината загубите на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД се очаква да достигнат 30 млн. лв. Причината за това са драстично намалените приходи на централата от студен резерв, разполагаема мощност, както и от допълнителни услуги на електро-енергийната система. От началото на годината до 30 септември 2014 г. общото намаление на приходите на централата възлизат на близо 89 млн. лв. спрямо същия период на миналата година.

Това бе огласено от президента на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция днес, 28 октомври 2014 г., в Стара Загора. „Неблагополучията в енергетиката достигнаха и най-значимата топлоцентрала в страната”, подчерта той.

Информацията, която бе представена на пресконференцията, бе във връзка с писмо на изпълнителния директор на централата до служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. В него се посочва, че ДКЕВР е взела две взаимопротивопоставящи се решения, като от една страна е утвърдила цена за разполагаемост от 24,13 лв. на МВтч., а от друга е признала на „Електросистемен оператор” ЕАД разходи за изкупуване на разполагаемост от студен резерв в размер на не повече 10 лв. на МВтч. Това практически означава, че топлоцентралата не може да продава на тази цена, която е значително по-ниска от нейната призната себестойност.

Друг фактор за натрупване на загубите са и неконкурентните цени на централата за свободния пазар за износ, свързани с налаганите такси пренос/достъп и таксите на граница, прибавени към цената на електроенергията. Факт е, че за други производители от съседни на България държави тези такси не съществуват.

Според КНСБ служебният министър на икономиката и енергетиката спешно трябва да вземе мерки за отстраняване на тези противоречия и гарантиране на финансовата стабилност на централата, както и запазването й като надежден доставчик на електроенергия.

Синдикатът алармира, че ако не бъдат взети спешни мерки, това би довело до сериозни сътресения в работата както на топлоцентралата, така и в работата на „Мини Марица изток” ЕАД.

На пресконференцията председателят на Национална федерация на енергетиците – КНСБ Георги Петров настоя за спешно свикване на Браншовия съвет на енергетиците, съвместно с миньорите, за намиране на решение на проблема. Той и председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ Валентин Вълчев заявиха, че ако не бъдат взети спешни мерки, ще предприемат всички действия за запазване на работните места и доходите на енергетиците и миньорите, работещи в дружествата.