fbpx Започна изложението Ваканция и СПА ЕКСПО 2023 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Започна изложението Ваканция и СПА ЕКСПО 2023

Министърът на туризма д-р Илин Димитров официално откри 39-то издание на най-голямото и престижно изложение в сферата на туризма у нас – „Ваканция и СПА ЕКСПО 2023“.

„За тези 39 години се смениха два строя, България излезе от социалистическия блок, влезе в НАТО, стана член на ЕС, деноминираха се парите ни, преживяхме кризи, преживяхме COVID-19, случиха се ред световни катаклизми… И през цялото това време си остана едно сигурно нещо – и то е, че ще има Ваканция и СПА.“ С тези думи министър Илин Димитров даде старт на инициативата, символ на устойчивост и традиция в туризма у нас близо 4 десетилетия.

Той изтъкна приноса на организаторите в лицето на двигателите зад това знаково събитие – Бисерка и Вихра Огнянови и им благодари за тяхната упоритост и последователност през годините в името на общата кауза - работата в името на българския туризъм. С тези думи министър Димитров връчи на организаторите грамота и „Златна роза“ – символ на институцията и на българския туризъм за техния принос и упоритост през годините, докато преследват мечтата си, издигайки престижа на българския туризъм.

При откриването на изложението министър Димитров подчерта факта, че туризмът е пресечната точка и сфера на дейност, която опира до почти всяка една област от обществения живот, дава отражение или се влияе от нея и накрая обединява усилията на всеки един от нас в едно общо цяло, което наричаме имидж на дестинация България. По думите му само така може да бъде издигнат престижът както на страната ни, така и този на професионалния облик в сектор туризъм. Той посочи, че това изложение е ключово за туризма и открои поставените тази година акценти в съпътстващата форума програма - качеството на обслужването и кадрите в туризма.

По късно по време на дискусия „1001 причини да работиш в туризма, министър Димитров коментира проблемът с липсата на кадри. Чрез реални стажове на ученици и студенти в туристическите обекти може да се промени негативният тренд, смята той и допълни, че туризмът е един от малкото сектори, при които дуалното образование не дава оптимални резултати. „Трябва да възстановим доверието в туризма като сигурно и доходоносно занимание за цял живот“, подчерта министърът. Така практиките на учениците да се провеждат в реални заведения и хотели ще отговарят на нуждите на бизнеса.