fbpx Започна ли бизнесът да губи импулса за дигитализация? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започна ли бизнесът да губи импулса за дигитализация?

Водеща снимка
Да

Започна ли бизнесът да губи импулса за дигитализация?

На път ли са българските фирми да изгубят импулса за дигитализация, който възникна с извънредното положение през пролетта? Днес, няколко месеца по-късно, когато мерките са вече са по-олекотени, този въпрос става все по-актуален.

„През месец март всички се оказахме изненадани от обстоятелствата, поставени на тясно и принудени да променим начина си на работа за броени дни, а в някои случаи – целия си бизнес модел. При евентуална следваща криза, например при по-сериозна вълна от разпространение на COVID-19 през зимата, ние не можем да си позволим да сме изненадани. Вече сме наясно какво може да се случи и ще бъде безотговорно да не сме подготвени за бъдещи подобни ситуации.“ - споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

Според нея, дигитализацията на бизнеса не само може да подготви една организация за други такива кризи в бъдеще, а и да ѝ донесе повече гъвкавост, възможност екипът ѝ да оперира по всяко време, отвсякъде и при всякакви условия, да си запази достъпа до фирмените данни, да продава дори и при затворени физически обекти и да поддържа тясна връзка с общността си. „По време на извънредното положение се видя, че дори много малки компании с добро присъствие онлайн успяха да разширят дейността си, когато по-големи техни конкуренти се затрудняваха. Изводите от тези трудни месеци са ясни: днес нито една организация, колкото и малка да е тя, не може да си позволи да няма пълноценно присъствие в интернет.“ - добавя още специалистът по дигитални комуникации.

Тя е убедена, че независимо дали даден бизнес е започнал с физически търговски обекти, или още със старта си е в дигиталното пространство, той има какво да направи, за да подобри присъствието си в него. Ето и някои полезни съвета в тази област:

Лесно и бързо създаване на сайт

Платформите с отворен код за управление на съдържанието като WordPress, Joomla и Drupal, както и SaaS платформите като Сайт Билдър и Shopiko, правят създаването на сайт или онлайн магазин нещо изключително достъпно. Това позволява дори и най-малките фирми или самонаети специалисти да се сдобият с пълноценно присъствие в мрежата.

Заложете на съдържанието

Не е достатъчно да имате сайт. Важно е също съдържанието в него да е интересно, лесно за достъпване и добре представено. Сайт без никаква информация по него няма да бъде интересен нито на потребителите, нито ще бъде оценен високо от онлайн търсачките.

Помислете за начина, по който е подредено съдържанието на страниците, както и за създаването на фирмен блог към вашия сайт

Добавянето на качествени снимки, видео, аудио подкасти или други формати също ще допринесе за по-пълноценното изживяване на вашите посетители. Това може да включва също различни обучителни и технически материали, електронни книги и наръчници, успешни истории (т.нар. success story) и др.

Комуникация с клиентите в различни канали

Дигиталните канали се увеличават почти на ежедневна база. Затова е особено важно да познавате добре аудиторията си и да знаете къде предпочита да прекарва времето си тя. Използването на по-малко комуникационни канали, но с по-качествена поддръжка е за предпочитане пред създаване на профили във всички възможни социални мрежи и оставянето на повечето от тях без съдържание.

Регистрацията в Google My Business също е от важно значение особено ако бизнесът е локален. Погрижете се да предоставите множество различни опции за контакт на страницата Контакти и да сте достъпни през всички тях – чат, имейл, телефони, актуални адреси, форми за запитвания и др. Използването на професионална електронна поща към собствения домейн повишава имиджа и доверието на контрагентите.

Рисковете

Дигитализацията решава много проблеми, но би могла да създаде и нови. Затова и сигурността е сред най-важните аспекти от Вашето дигитално присъствие. Колкото повече са интернет потребителите, толкова повече се увеличават и начини за злоупотреби. "Сигурността е споделена отговорност - наша и на клиентите ни. Екипът ни непрекъснато инвестира в подобряване и усъвършенстване на системите ни за сигурност, които ежедневно предпазват клиентските сайтове и пощи от опити за злонамерени действия. От своя страна, всеки един интернет потребител е нужно да спазва определена дигитална хигиена, за да повиши нивото на сигурност. Например, като използва сложни и различни пароли навсякъде, редовно обновява плъгините и шаблоните на сайта си, използва SSL сертификат и пазарува от онлайн магазини само с наличие на такъв, не достъпва административни панели от публични Wi-Fi мрежи и редица други малки промени в навиците, които биха защитили не само сайтовете, но и самите интернет потребители." - добавя още Цветелина Ненкова.