fbpx Започват работилниците за иновации, част от Aкадемия „Иновация в действие” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започват работилниците за иновации, част от Aкадемия „Иновация в действие”

Академия „Иновация в действие” събра над 240 кандидати от цяла България и чужбина, които желаят да развиват идеи и проекти по основните теми на Академията: устойчиво развитие на средата около нас; здравословен живот и безопасност; технологични иновации за устойчиво развитие. На 30 март стартира вторият етап от социално-отговорния проект на Солвей Соди АД, където в рамките на месец в София и Варна ще се проведат работилници за иновативни проекти.

Второто издание на Академията се радва на 50% по-висок интерес от пилотната част на инициативата през 2012-2013 г. Специално заради повишения интерес и големия брой кандидати с добри резултати на теста, организаторите решиха да увеличат бройката на допуснатите участниците и откриват по 10 допълнителни места за работилниците в София и Варна. Най-много студенти, записали се за участие в академия „Иновация в действие” са от Нов български университет, СУ „Климент Охридски”, УНСС, ИУ – Варна, ЮЗУ и ВТУ. Интерес е проявен и от студенти в чуждестранни университети от Австрия, Гърция, Италия, Холандия и Швеция.

По 35 души в София и Варна ще участват в работните сесии по иновации, а младежите извън тези градове ще имат възможност да развиват проектите си въз основа на онлайн материали от сесиите. Работилниците дават възможност на участниците да получат знания и умения за устойчиви иновации, както и да повишат мотивацията и увереността си за реализацията на проектите. По време на обучението лекторите ще предложат на участниците различни техники за генериране, оценка и рафиниране на идеите, анализ и оценка на потенциала за пазарна реализация, изграждане на устойчив бизнес модел чрез моделиране на пазарния подход, ключовите ресурси и дейности, необходими за реализацията на проекта.

Победителите с най-добрите проекти ще бъдат обявени в края на месец май 2015 г. Те ще спечелят атрактивни награди, свързани с обучение по иновации и предприемачество. Първата награда е пълна стипендия за лятна програма в Solvay University в Брюксел, втора награда: пълна стипендия за магистратура „Иновации, предприемачество и финанси” във ВУЗФ, и трета награда: работилница от портфолиото на The Business Institute. Тази година отличените в Академия “Иновация в действие” ще получат и менторство за период от шест месеца. Ментор на участника с първа награда ще бъде Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди" АД