fbpx Заработи първата у нас инсталация за сортиране на стъклени отпадъци от опаковки по цвят | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Заработи първата у нас инсталация за сортиране на стъклени отпадъци от опаковки по цвят

Първата у нас инсталация за сортиране на стъкло по цвят, с капацитет да обработва 100 тона стъклени опаковки на ден бе открита днес в с. Равно поле в присъствието на Ивелина Василева, министър на околната среда и водите и Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.Инвестицията е на ЕКОПАК България и е на стойност 2,5 млн. лв

„МОСВ ще продължи да подкрепя инвестиции, свързани със зелените идеи, зеленото мислене и зелената икономика“, каза министър Василева и благодари за доброто сътрудничество с общините и с бизнеса. 

На официалното откриване на инсталацията присъстваха Светослав Атанасов, изпълнителен директор на Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани и председател на борда на директорите на Екопак България и Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите.

Инвестицията в нови технологии повиши капацитета на инсталацията  два пъти, намали съдържанието на замърсители в готовата суровина два пъти, гарантира по-високо качество и дава възможност за разделяне на стъклото по цвят. „Това е добра новина за рециклиращите заводи в България, както и за производителите на продукти в стъклени опаковки – те ще получат по-чиста суровина и съответно по-качествени опаковки“, обясни Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на ЕКОПАК България и подчерта, че “ефективното управление на системата за разделно събиране на отпадъци дава възможност за инвестиране в по-модерни технологии.“. Модернизираната инсталация има капацитет да сортира половината от пуснатите на българския пазар стъклени опаковки.

Нуждата от подобна инвестиция е породена и от повишаване на качествените критерии, които установяват кога отпадъците от стъклени опаковки престават да бъдат отпадък и се определят като суровина. Освен това за последните 3 години клиентите на ЕКОПАК България отчитат ръст на опаковките от стъкло общо с 30% в сравнение с 15% ръст на всички видове опаковки пуснати на пазара. И не на последно място е предложеният пакет от мерки за прилагане на „кръгова икономика“ на ЕК, който предвижда нарастване на целите по рециклиране на стъкло на 75% до 2025 г. (в момента тази цел е 60%).

Стъклото е единственият материал, който може да се рециклира на 100%, безброй пъти. Сортирането на стъклото по цвят ще направи рециклирането по-ефективно. Това може да се случи само с активното участие на хората, които изхвърлят разделно стъклени опаковки (бутилки и буркани) в зелените контейнери.

Цената на разделното събиране, сепариране и рециклиране на стъклените опаковки е включена в крайната цена на опакованите продукти.