fbpx Заразени флашки могат да унищожат компютъра ни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Заразени флашки могат да унищожат компютъра ни

Заразени флашки могат да унищожат компютъра ни

Освен кибер заплахите, потребителите изразяват безпокойство по повод нерегламентирания достъп до лични данни и до устройствата, на които те се съхраняват. Според проучването този проблем засяга 14% от потребителите на настолни и преносими компютри, 12% от собствениците на таблети и 10% от интервюираните собственици на смартфони. Тук следва да се отбележи, че нерегламентираният достъп до лични данни не винаги е причинен от вирус; не по-малко вероятно е виновникът може да се окаже прекалено любопитен колега или абсолютно непознат човек, намерил изгубеното устройство. Поради това най-ефективната мярка за сигурност е криптирането на всички ваши файлове с чувствителна информация.

Друг сравнително широкоразпространен метод за кражба на потребителски данни е прихващането на данни през безжични мрежи, по-специално Wi-Fi. Понастоящем много кафенета, ресторанти и други обществени зони предлагат безплатен Интернет, който рядко е защитен с парола или е криптиран. Това означава, че всеки може да използва подобен тип мрежи. Същевременно прихващането и анализа на трафика по такива мрежи е сравнително лесна задача за кибер престъпниците.

46% от потребителите на смартфони и 48% от собствениците на таблети използват незащитени обществени мрежи. 29% от собствениците на лаптопи също използват безплатен Wi-Fi достъп. Що се отнася до безжичните мрежи, заплахата от прихващане на Вашите данни може да се избегне много лесно чрез използването единствено на защитени места с безжичен Интернет достъп.