fbpx Защита на сигурността в електронната търговия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Защита на сигурността в електронната търговия

Изградете доверие към своя онлайн магазин!

Продажбите мигрират онлайн. Вече е извън всякакво съмнение, че тази тенденция ще бъде един от ключовите елементи на т.нар. „нова икономика“, за която все по-често говорят анализатори и политици. Търговията по интернет може да оптимизира процеса на привличане на клиент, избора на стока, самата продажба и заплащане. Удобството е повече от очевидно – потребителите могат да разгледат няколко конкурентни магазина за броени минути, да изпратят линк с определен продукт на свой приятел по скайп и да пазаруват еднакво бързо от софийски, варненски, мюнхенски или парижки онлайн магазини. Както преди време VoIP комуникациите, а още по-рано - и електронната поща улесниха бизнес връзките и понижиха тяхната себестойност, днес онлайн бизнесът е на път да направи продажбите много по-лесни и достъпни, позволявайки на всеки малък предприемач, да разгърне глобален бизнес.

Единственият фактор, който все още ограничава по-бързото развитие на този сегмент у нас, е сигурността, съчетана с традиционното недоверие на българите. Във време, когато потребителите в САЩ и Западна Европа отдавна са свикнали да си поръчват продукти и да заплащат за тях, преди да са ги видяли на живо, в България все още царува добрият стар принцип „Око да види, ръка да пипне“. Затова и ключов за развитието на сектора ще бъде въпросът колко от онлайн магазините ще успеят да спечелят доверието на потребителите в дългосрочен план. Ето някои от най-важните фактори в това отношение, за които трябва да помисли всеки собственик на сайт за продажби по интернет, избрал стратегията на дългосрочното налагане на пазара, за сметка на краткотрайната печалба.

Заложете на електронните разплащания

Според проучване на Българската национална асоциация на потребителите, направено в началото на 2009 г., около 22% от българските потребители не се чувстват напълно сигурни, когато плащат безналично. Въпреки това електронните разплащания са доказано по-сигурни, защото дават възможност да се проследи движението на парите и гарантират, че техният получател не е анонимен. Затова и очакванията са използването им през следващите години да става все по-популярно. Предимство на водещите платформи за електронни разплащания, като българските ePay.bg, eBorica и eBG.bg, или международните PayPal и Moneybookers, е че се инспектират, одобряват и контролират от сериозни организации, като Българската народна банка, международните картови оператори Visa и MasterCard, и др. Собствениците на системите поемат отговорността за извършените чрез тях транзакции и ако бъде установена измама картодържателят може да изисква обратно парите си от платежната институция. Безналичните методи за плащане имат и друго предимство – при избор на плащане през подобна система, потребителят, пазаруващ онлайн, бива препратен към сайта на съответната платформа и само тя обработва неговата конфиденциална информация.

По-тесен контакт с клиентите

Безспорно въвеждането на повече възможности за електронно разплащане е важно. Преди да направите това обаче, бихте могли да осъществите някои по-лесни стъпки за повишаване на доверието към вашия онлайн магазин. Поставете се на мястото на потребителите – в традиционните магазини те винаги посещават ясен адрес, срещат се с продавачите на живо, комуникират с тях и получават възможност да видят продуктите със собствените си очи. Ако искате да предпочетат вашия сайт за онлайн търговия, имайте предвид, че те ще трябва да се лишат от всичко това и съответно – да се постараете да компенсирате този проблем. Задължително е да публикувате на видно място контакти, фирмени данни, адрес за кореспонденция и друга официална информация. Отделете място, за да представите ръководството и екипа на вашия онлайн магазин, колкото и малък да е той. Позволявайки на клиентите ви да получат повече информация за вас, вие им показвате, че нямате какво да криете и сте готови да съдействате, ако се появят проблеми. Още по-добро впечатление ще направите, ако добавите на сайта си възможност за връщане на вече закупени продукти.

SSL сертификати

SSL (Secure Sockets Layer) сертификатите вече се използват почти повсеместно от онлайн търговците в западните страни. Криптографският протокол SSL гарантира, че трафикът между вашите клиенти и онлайн магазина ви е защитен и съответно въведената от тях чувствителна информация няма да попадне при трети лица. В добавка, въвеждането на SSL сертификат има и психологически ефект, показвайки на вашите клиенти, че вие мислите за тяхната сигурност и инвестирате средства в решения, които да я гарантират. Този тип серфитикати се разпознават изключително лесно, благодарение на синята лента в полето на потребителския браузър.

SSL сертификатът с разширена валидация увеличава защитата

Сайтовете, инсталирали SSL сертификат с разширена валидация (Extended Validation SSL) могат лесно да бъдат разпознати по зелената лента, появяваща се в URL – полето на браузъра. Това дава сигурност на всеки посетител на сайта ви не само, че е отворил истинската страница, а и че фирмата, която поддържа магазина, е проверена детайлно от доставчика на сертификата. Очаква се все повече онлайн магазини да въведат тази технология през следващите години, поради нейното лесно разпознаване и високите гаранции, които дава.