fbpx Защитаваме производството на розово масло пред ЕК | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Защитаваме производството на розово масло пред ЕК

Защитаваме производството на розово масло пред ЕК

етикети

България ще защитава интересите на производителите си на рози и лавандула пред Европейската комисия”, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на отриването на Международното изложение за продукти на хранителната промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарство – „Зелена седмица 2013” в Берлин, Германия. Той поема ангажимент да търси среща с новия eврокомисар по здравеопазване Тонио Борг, за да го запознае с нашата позицията, по повод доклада за забрана на съставките гераниол, при розовото масло и линолоол и линалин, при лавандулата, които се съдържат в естествения дестилат на тези продукти. В защитата на българските производители ще се изготви съвместна позиция по въпроса на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните, тъй като този проблем е поставен в ЕК по здравеопазване. Министър Найденов посочи още, че проблемът се обсъжда в момента на експертно ниво в ЕК.
България е най-големия производител в света на розово и лавандулово масло. Годишно страната ни произвежда 1 500 кг розово и 100 тона лавандулово масло. 2100 са производителите на рози, а общата площ на оглежданите насъждения са общо 38 хиляди дка.
Основно изнасяме розово масло за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония, а лавандулово за – Германия, Унгария, Франция, Китай, Австрия, Испания и Холандия.