fbpx Защо и как да бъдем спонсор | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Защо и как да бъдем спонсор

Защо и как да бъдем спонсор

Creative Studio
Imagemakers
осъществява PR
концепции в налагане на нови марки и
създаване на благоприятен имидж.
За контакти:
тел. 02/ 950 20 50, 02/ 950 20 51

Планираната реклама в национални медии рядко е достъпна за малките и средни фирми. Причината, от една страна, е в сериозната инвестиция по отношение на единичната цена за излъчване и създаване на спотовете, а от друга, е в немалката стойност на планирането, осъществяването и контрола над такава мащабна кампания. Доста сериозен проблем на това рекламно присъствие е и все по-силният имунитет на аудиторията към достоверността на отправяните послания. Това налага първо да се прибегне до създаване на доверие, симпатия и познаваемост на марката или източника на рекламния текст, а чак след това на базата на тези отношения да се направят продажби. Опитате ли се да прескочите стъпалото на доверието е абсолютно сигурно, че за постигането на единица продажби ще се наложи да направите двойни или тройни усилия над обичайните, при това с разочароващ резултат и краткотраен ефект. Това правило важи не само за българските условия, но и в световен план - да сте чували реклама на Амазон, Гугъл, Линукс или дори Майкрософт? Смятате ли, че не разполагат с ресурси за това? Те просто инвестират не в многобройното повтаряне на едно и също послание, а в отношението на обществеността към тях, така че когато се стигне до продажбата, да е необходимо не да викат, за да се отличават от другите, а просто спокойно и умерено да обявят условията.
Присъствието в публичното пространство на достатъчно събития в областта на шоу-програмите, театралните представления, концерти, балетни и оперни постановки, рецитали дава неподозирани възможности да извлечете за фирмата си ползи, далеч надхвърлящи направените за това разходи. Най-важният ефект, който ще получите от подобен ход, е, че

в съзнанието на аудиторията вашата марка трайно ще бъде свързана с удоволствието от представлението

а одобрението към изпълнителите ще бъде одобрение и за вас.
Не забравяйте, че освен пасивната позиция на изчакване за получаване на изгодно предложение за спонсорство, винаги можете сами да проучите възможностите и финансовите параметри за организирането на събитие по ваша мярка и мащаб - ще се учудите колко е разумна цената при един добър организационен и комуникационен мениджмънт. Предвидете за организация минимум два месеца. Наемете външен PR консултант - когато подкрепите едно събитие получавате трибуна, от която ще ви чуят, но е важно какво и как ще кажете. Ако за събитието ще се продават билети, то идеалната дата трябва да е неработен ден (събота или неделя), да не е официален празник и най-малко три дни след такъв, да няма големи събития около деня, както и да съвпада с изплащането на заплатите в бюджетната сфера. Ако събитието е за детска аудитория задължително трябва да свършва в светлата част на деня и до падането на тъмнината да остава поне един час. Каквото и събитие да организирате не пестете средства от бюджета за охрана - това са едни от най-добре похарчените пари, особено ако разчитате на билетен приход.
При избора на събитието, което да подкрепите като генерален или помощен спонсор, трябва да обърнете внимание на следното:

1 Преценете сами значимостта на събитието - не забравяйте, че писмените материали, които достигат до вас са резултат от работата на екип от PR специалисти, които в продължение на поне пет години учат как се пишат точно такива материали. Колкото е по-значимо събитието, толкова по-голям отзвук ще привлече към себе си, съответно и ефект към вас.
2 Направете собствено проучване за аудиторията на предлаганото събитие. Честа практика е тези анализи да се "напасват" към конкретния спонсор или просто да се предлагат лични виждания за състава на аудиторията, а не реални анализи и факти. Дори тази проверка да се изразява в разпитване на колеги и близки, получената представа ще ви е доста полезна. Не подкрепяйте събития, аудиторията на които да не покрива поне 75 % от вашия таргет, независимо от цената за участие - все пак целта е PR ефект, а не меценатство.
3 Внимателно анализирайте какво ви се предлага като рекламно присъствие. Тук водещо правило е, че се броят истински важните пунктове, а не общия брой на точките в офертата (т.е. разхвърлянето на множество позиции, които не са групирани в печатни материали и не са медийно отразявани е просто прах в очите). Обърнете специално внимание дали дизайнът на предложените материали отговаря на фирмения ви знак и как се съчетава с останалите компоненти на дизайна. Дайте знака си във векторен формат и задайте фирмените си цветове по Пантон или друга скала, а не разчитайте на чуждото цветово усещане. Не се съгласявайте фирменият ви знак да е с размерите на кибритче или забравен на дъното на материалите - при плакати с размер 50/70 см. Уверявам ви, че са четими само тези букви, чиито размери са над приблизителния размер на цигарена кутия. Най-добрите места за фирмен знак са горният ляв и горният десен ъгъл (при правоъгълна форма на материалите) - не случайно там на екраните е и знакът на почти всички телевизии.
4 Поискайте от организаторите с помощта на собствената ви рекламна агенция или отдел да бъде направен план за представянето ви като спонсор. Не се оставяйте да ви убедят, че показването на логото ви и споменаването на името ви е достатъчно - това няма да има никакъв ефект, ако не е свързано със съвпадаща във времето ваша промоция или друг начин за привличане на нови клиенти. Освен да видят логото ви в някоя медия или флайер, потребителите трябва да срещнат и стоката или услугата ви. В противен случай ефектът от PR е само за самолюбието ви. Ако едно събитие е подкрепено от много спонсори, реален рекламен ефект има само за първите трима. Ако сте генерален спонсор или вашият дял от поетите разходи е чувствително по-голям от този на останалите, настоявайте това да се отрази на позицията и размера на знака ви. Запознайте се с медийния план. След завършване на мероприятието трябва да получите папка с всички материали, в които сте споменати, както и сертификатите за излъчване на аудио и видео-спотовете.
5 Да сключите договор с продуцента/мениджъра/организатора е въпрос не на доверие, а на здрав разум. Опишете подробно какво ще получите в замяна на помощта си, като обърнете внимание как е уреден въпросът с появата на други спонсори, евентуално отлагане или проваляне на събитието и неизпълнение на поетите задължения по отношение на рекламата. Задължително се уверете, че организаторът вече е сключил необходимите за провеждането на мероприятието договори с: изпълнители, медии, техническо осигуряване (зала, осветление, озвучаване, ефекти, сцена, транспорт, охрана, медицински екип и т.н.), както и че цените за всички услуги са прецизирани и крайни.
6 Преговаряйте за сумата. Можете да постигнете отстъпка, ако предложите в кратък срок да вземете решение да/не на подкрепата ви за проекта. Най-често стойността на проектите се определя от разходите за тях, а не на база цена на рекламния пакет. Попитайте за преференциални цени за рекламно време, извън предложеното ви - как ви се струва цена на 30 сек. спот със 7 сек. спонсорска ставка на тотал ротейшън в бТВ за цената от 750 лв. без ДДС? Или цена от 150 лв. за 5 аудио-спота с 30 секундна продължителност и спонсорска ставка по БНР? Заслужава си да опитате!

Ефектът от едно добре проведено събитие може да трае месеци след като са отзвучали ръкоплясканията в залата
С не много сериозни разходи в България все още е възможно да се "окупират" цели области от изкуството по модела, по който “Ред Бул” например от години се асоциират с екстремните спортове. Така освен по-ниските разходи за директна реклама, получавате и нещо, което не може да се купи с пари - съпричастност (подкрепяте любимците на тълпата) и доверие. И не на последно място подкрепянето на културна програма или събитие е високо ценена референция в очите на европейските ви или презокеански партньори.

 

Facebook коментари