fbpx Защо има нужда от нощен транспорт в София? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Защо има нужда от нощен транспорт в София?

Фондация ,,Дома Арт“ стартираме от началото на годината кампания за ,,За денонощен градски транспорт в София“ с интервал на движение на всеки един час от 0:00 до 05:00 ч., чиято цел е облагородяване на градската среда, в която живеем. Кампанията ще бъде съпътствана от срещи, разговори с експерти и общински служители, привличането на други неправителствени организации като партньори и т.н. Идеята е включване на комбинирани автобусни линии, линиите на Метрополитена и трамвай № 5, който покрива сериозен периметър от града.

От фордацията смятат, че по-голямата част ползвателите на тази услуга биха били младите хора, живеещи в София, но също така и работещите на нощни смени и/или с гъвкаво работно време. Друга част от бенефициентите са чужденците, посещаващи София, част от които са запознати с транспортната обстановка в града и подкрепят идеята за необходимостта от нощни линии. 
За София, като развиваща се европейска столица и официален кандидат за домакин на събитието ,,Европейска столица на културата 2019 г.“, е изключително важно да приема добри практики и примери от други европейски градове, да обогатява и улеснява условията за мобилност. Инициативи като ,,Нощта на музеите и галериите“ и ,,Нощта на театрите“ също показват нуждата от въвеждане на подобна обществена услуга.

Практиката показва, че в гр. Познан в Полша (7-мият по големина град в страната) например има изградена нощна мрежа, която покрива градската среда, нощните линии имат различни номера и маршрути от дневните. Същото се отнася и за немската столица Берлин, като там нощем се движат и линиите на метрото (U-Bahn) и бързите трамваи (S-Bahn). В Германия дори и по-малки провинциални градове също поддържат нощен транспорт, в зависимост от големината на града, на места това е само една линия, която ползва разширен и удължен маршрут. Можем да дадем много други примери с Будапеща, Виена, Мадрид, Париж, Бърно и т.н.