fbpx Засилваме икономическото сътрудничество с Беларус | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Засилваме икономическото сътрудничество с Беларус

"Република Беларус е наш традиционен външнотърговски партньор. Българските компании имат потенциал да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на местния пазар, както и да реализират съвместни проекти и инвестиции". Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на петата сесия на Междуправителствената българо-белоруска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе днес в Минск. Зам.-министър Везиева е председател на българската част на Комисията, а от белоруска страна е заместник-министърът на външните работи Елена Купчина.

В дневния ред бяха включени за обсъждане въпроси в основните области на двустранното сътрудничество – взаимна търговия, инвестиции, туризъм, земеделие, транспорт, информационни и комуникационни технологии и др. Комисията набележи съгласувани мерки за разширяване на сътрудничеството и деловите връзки между двете страни в областите от взаимен интерес.

"Нашето желание е да се набележат реални и конкретни стъпки за засилване на взаимодействието, за да се увеличи търговията помежду ни и да се намерят нови възможности за сътрудничество", обяви зам.-министър Везиева. Възможни направления за активизиране на сътрудничеството с Беларус по нейни думи са в сферата на иновациите и високите технологии, които водят до устойчиво развитие и създаване на висока добавена стойност. Възможности за увеличаване на българския износ могат да се търсят в областта на винопроизводството и виноматериалите, продукти на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, козметика, туризъм, фармация, санитарно оборудване, машиностроене и др., посочи тя.

По време на посещението си зам.-министър Везиева проведе среща и с министъра на външните работи на Беларус г-н Владимир Макей, на която бяха обсъдени възможностите за засилване на икономическите отношения и по-добро използване на потенциала между страните ни. "България е важен икономически партньор за Беларус", изтъкна министър Макей на срещата.

Зам.-министър Везиева откри още българо-белоруски бизнес форум с участието на български и близо 80 белоруски фирми, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ и белоруската агенция. "Голямата представителност на настоящия форум показва достатъчно категорично желанието на предприемачите и търговците от България и Беларус за продължаване на активните отношения в икономическата област“, заяви зам.-министър Везиева при откриването на форума.

„Очаквам настоящият форум да даде допълнителен импулс за активизиране на двустранните ни връзки в икономическата област. Съществуват 64 съвместни българо-белоруски фирми, надявам се те да стават все повече“, допълни тя. По нейни думи форуми като този играят важна роля за подобряване на икономическите показатели в българо-белоруските отношения. Те предоставят и възможност на българските предприятия да установят полезни бизнес контакти. От българска страна на форума присъства и г-н Никола Стоянов, зам.-изп. директор на ИАНМСП, който изрази готовност агенцията да се ангажира с реализацията на още конкретни инициативи и мероприятия с участието на представители на бизнеса от двете страни.

За 2014 г., сравнено със същия период на 2013 г., стокообменът между България и Беларус се е увеличил с 34,8% и е възлязъл на 88,9 млн.щ.дол. Българският износ е нараснал с 43,0% и е достигнал 57,8 млн.щ.дол., а вносът се е увеличил с 21,8% и е достигнал 31,2 млн.щ.дол. Търговското салдо се е увеличило с 79,8% и е достигнало 26,5 млн.щ.дол.

За първото полугодие на 2015, стокообменът е достигнал 36,3 млн.щ.дол., износът е достигнал 16,5 млн.щ.дол., а вносът се е увеличил със 26,6% и е достигнал 19,8 млн.щ.дол. В последните години се наблюдава постоянен ръст на българските инвестиции в Беларус, като от 2009 до момента те достигат 15 ,2 млн.щ.дол.

Износът на Република България през 2014 г. се състои главно от медикаменти, и миялни машини. Останалите групи стоки имат дял под 5%. Във вносната листа от Република Беларус водещи позиции заемат пневматични гуми от каучук, нефтен газ, резервни части и принадлежности за автомобили. Останалите групи стоки имат дял под 7%.