fbpx Завода на „Пиринско“ с нова пречиствателна станция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Завода на „Пиринско“ с нова пречиствателна станция

Завода на „Пиринско“ с нова пречиствателна станция

Пивоварната на "Пиринско" в Благоевград вече работи с най-модерната и иновативна технология в пречистването на отпадните води от производството, която съвременните европейски пивоварни прилагат.

Иновацията е анаеробен биологичен реактор, известен като BIPAQ IC реактор за вътрешно пречистване на водите. Анаеробният реактор осигурява биологично третиране на 100% от отпадните води на завода и неговият капацитет е 1500 м3 вода дневно. Това е част от дългосрочните инвестиции на Карлсберг България, които имат за цел да сведат замърсяването от производствения процес до минимум.

„В процеса на проектиране на пречиствателната станция ние предвидихме пречистване на 100% от отпадните води на пивоварната, като в същото време оптимизираме употребата на природни ресурси. Това бе нашето основание да използваме биогаз при загряването на отпадната вода, който е де-факто продукт от процеса на пречистване. По този начин осигуряваме една независима система, която може да намали използването на  естествените природни ресурси, какъвто е природният газ“, сподели Иванка Перич, Производствен директор на компанията.

„Това е нашето най-модерно съоръжение и направените инвестиции от 5 млн. лева са продължение на дългосрочните ни планове непрекъснато да се подобряваме - в отговор на високите очаквания на нашите клиенти и потребители. Откриването на пречиствателната станция в Благоевград е от съществено значение за бизнеса ни, както и в желанието ни да сме отговорен корпоративен гражданин сред местната общност. 
Ние ще продължим с подобни инвестиционни намерения и в другата ни пивоварна - в град Шумен. Вече започнахме подготовка на проекта за пречиствателна станция за отпадни води в завода на „Шуменско“ и плановете ни са тя да влезе в експлоатация през 2019 година“, допълни Деян Беко, Управляващ директор на „Карлсберг България“. 

Карлсберг България и „Пиринско“ имат традиции в грижата за естествената природна среда в града и региона. С подкрепата на „Пиринско“ са реализирани няколко проекта в Национален Парк Пирин и Национален парк Рила, благодарение на които са поставени нови указателни табели и знаци, подновени са кътовете за отдих  на територията на парковете.

Инициативата на „Пиринско“ „Реновирай градинката в квартала“ бе много успешна през изминалата година и през 2017 тя продължава с грижа за освежаване и подобряване на публичните градинки и междублоковите пространства в  Благоевград.