fbpx Заводските цени спадат минимално за година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Заводските цени спадат минимално за година

Заводските цени спадат минимално на годишна база и се повишават през септември спрямо август, показват публикуваните днес данни на Националния статистически институт.

Спрямо септември 2019 г. те се понижават с 3.1%, като по-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 3.6%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.1%, а в добивната промишленост се наблюдава ръст на цените - с 9.1%.

Спрямо август цените се повишават с 0.6% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано в добивната промишленост - с 4.8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.1%, и в преработващата промишленост - с 0.2%.

Намаление на цените на производител е отчетено при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.4%, както и при производството на напитки и производството на метални изделия, без машини и оборудване - по 0.3%.

Цените за вътрешния пазар през месеца намаляват с 1.8% спрямо година по-рано. Понижение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%, и в преработващата промишленост - с 1.9%, а увеличение се наблюдава в добивната промишленост - с 3.7%.

Спрямо август цените се увеличават с 0.4% спрямо предходния месец. По-високи цени са отчетени в добивната промишленост - с 2.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.0%, а в преработващата промишленост се наблюдава намаление - с 0.1%.

В сравнение с август 2020 г. по-ниски цени са отчетени при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.0%, и производството, некласифицирано другаде - с 0.4%, а повишение се наблюдава при производството на основни метали - с 2.6%, и производството на химични продукти - с 1.5%.

Цените на производител на международния пазар намаляват с 5% на годишна база, а се увеличават с 0.8% спрямо август.