fbpx Завръщане към автентичността – за лидери! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Завръщане към автентичността – за лидери!

 

Колкото повече етапи преминаваме в живота си, колкото повече роли приемаме, толкова повече вероятността да се отдалечим от нещата, които са истински стойностни за нас – нараства. Не само това.
Често в желанието да сме успешни следваме “успешни” модели, без да анализираме доколко те се свързват с нашата същност, вярвания, желания. Кога се замисляме?
В моменти на изтощение, прегаряне, когато имаме нужда да сменим рязко посоката, когато имаме някакво усещане за неефективност, за непълноценност, въпреки всички видими признаци и изяви на благополучие. Това е единия път, когато някои (най-често външни) фактори наложат да се обърнем към себе си. Има и друг път – когато стремежа за развитие и опознаване е вътрешно присъщ и е станал част от живота ни.

Тогава имаме въпроси, които си задаваме, имаме стремежи, амбиции да усъвършенстваме често добре работещата система – да предизвикваме промените, а не просто реактивно да реагираме на тях. Изследване на 75 члена на Stanford Graduate School of Business’s Advisory показва, че най-важното умение, което трябва да притежава или развие един лидер е себепознанието!

Да познаваме себе си означава да потърсим онова, което ни е формирало – като лидери, като хора, да поставим границата между очакванията на средата и нашите желания, да  открием местата, на които лидерството ни се случва с лекота. Да се позиционираме стабилно върху ценностите си и след това да подобряваме безспирно  уменията си за интеракция с другите.
Защото качеството на общуването ни (със себе си и с другите) е предпоставка за качеството ни на живот. Това е пътят на хармоничното въздействие – на постигането на целите и водене през автентичността. Пътят към автентичното лидерство започва с разбирането за своя собствен живот. Той предоставя контекста на опита ни и чрез него можем да намерим вдъхновението и да дадем своя принос към света.

Често в моята практика като коуч и като консултант, по повод различни проекти с хора на ръководни позиции, съм стигала до многообразни форми на неудовлетвореност. И то при хора, които имат всички причини да бъдат доволни, щастливи от себе си. Но зад маската на успяващия човек – се отварят доста въпросителни. В търсене на критичните моменти в практикуването на автентично лидерство, в съзнанието ми оформиха няколко опорни точки, върху които бих препоръчала на всеки ръководител да постави фокуса и да си даде време за размисъл и действие:
 

#1 Познание за себе си (Self-awareness)
- Кои са ценностите ви?
- Как ги практикувате?
- Анализ на опита – кои са критичните уроци, които оформят вашата автентичност?
- Какво ви задвижва?
- Кои вярвания ви поставят лимита?
- Как да се учите от собствената си история?
- Кои са вашите “слепи петна”?

#2 Как разказвате истории? (Story Telling)
- Защо хората да ви следват?
- Кой е вашият филм, вашата главна роля?
- Направете историята си въздействаща и подписана с вашия почерк
- Водене чрез пример

#3 Научете се да живеете добре в променлива среда (Beyond your comfort zone)
- Практикувайте промени...
- Къде е границата на комфорта ви?
- Как реагирате, когато сте извън комфорта си?
- Кои са работещите за вас механизми за справяне?
- Управлението на емоции – колко? И как?
- Нагласата определя резултата – убедете се сами
- Вашата увереност и възприятието на другите?
- Създайте план за развитие на вашия лидерски потенциал

Никога не е късно да решите да пораствате, но можете да не сте сами в този процес…

На 16 февруари 2017 г. стартира второто издание на Академията за Автентично Лидерство (ALA), водена от Милена Хаджииванова и Башар Рахал. Отзиви от някои от участниците в първото издание можете да видите от следното ВИДЕО

 

Повече информация и форма за записване може да откриете тук

Аудиторията на сп.Твоят Бизнес ползва специална отстъпка (-5%) от цените на Академията (ALA), нужно е да се обадите и идентифицирате с ключова дума #Твоят Бизнес, тел: 0885 699215/Яна Илиева