fbpx Здравей, небе! BMW Серия 4 - кабриолет за четири сезона | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Здравей, небе! BMW Серия 4 - кабриолет за четири сезона

Test drive

Здравей, небе! BMW Серия 4 - кабриолет за четири сезона

 

Със сигурност има много красиви автомобили, такива с индивидуално излъчване, но когато стане въпрос за кабриолет, е ясно, че ще се обръщат да ви гледат. Просто този автомобил, така магнетично привлича вниманието, може би защото всеки го свързва с личната си свобода и съприкосновението с природата, че няма как да остане равнодушен пред „липсващия покрив”. Още повече, когато той е в невероятния цвят, наречен Sunset orange, събрал емоциите от поредния ден, изпълнен с много емоции.
А нас ни очакват емоциите на балканската столица на джаза по време на юбилейния 20-ти Джаз фестивал в Банско. 

 

Нямам търпение да избягам от градската жега, която ни мори от ранни часове. Честно казано, толкова силно пече слънцето, че предпочитам да не свалям твърдия покрив на нашето BMW 440i, 327 к.с., а да включа климатроникът, който да ми създаде отлична температура в купето.
„Бягаме” по магистрала „Струма”.  Имам чувството, че този автомобил върви сам, всъщност и в буквалния смисъл е това усещане – активният автопилот си следва предният автомобил и ако ми дойде в повече неговото „пълзене” по пътя, го изпреварвам.

 

8-степенната автоматична трансмисия не може да се разбере кога сменя предавките – толкова фино е настроена, че само поглед към оборотомера може да даде представа за тяхната промяна. Освен това при високи скорости допълнителните предавки понижават оборотите на двигателя, което води и до намаляване разхода на гориво и шума.

 

Истинската сила на 327-те коня разбирам на прохода „Предела”, когато на няколко пъти ми се налага да изпреварвам по-екстремно и осъзнавам какво значи да разчиташ на мощ в един кратък момент, в който тя ти е нужна. Ускорението от 5,4 сек. и технологията  BMW TwinPower Turbo си казват думата. Да не пропусна, че автомобилът е оборудван и със спортния М пакет, който включва електронно регулируемите амортисьори на адаптивното М окачване, които се адаптират към стила на шофиране и условията на пътя. Комбинацията от всичко дава това усещане, която моята спътничка коментира така: „Ех, чак ми се иска постоянно да изпреварваме”.

 

Освен това може да се променя и режимът на шофиране – Sport или още по-якия Sport+, който активира динамичния контрол на сцеплението, позволяващ още по-спортен стил на шофиране. Пропуснах ли да кажа, че звукът, който чувате, когато натиснете бутона за старт, поразбужда пеперудите в стомаха.

В градска атмосфера, когато едвам се движите и няма нужда от състезатели, избирате икономичният режим ECO PRO, който „озаптява”  настройките на педала на газта и трансмисията, както и отоплението и климатизацията.

 

Пристигаме в Банско и натискам спирачка, за да мога в движение да сваля най-сетне покрива. Е, коя жена, не пропускам и мъжете, са лишени от суета? Това е естествено заложен инстинкт, на който не може да се устои.
Твърдият покрив се сгъва бързо дори и в движение с до 20 км/ч. „Разглобяването” на колата и потракването на частите все едно някакъв Трансформър се събужда, е определено спектакъл за околните. Готови сме за купон! А страхотния Пирин пълни очите ни.

 


Отиваме към хотела, където ще се настаним. Тук ще разкажа за чудесния багажник, който предлага голям за кабриолет обем. При затворен покрив вместимостта на багажника е 370 литра – напълно достатъчно, за да събере летните ни сакове и шапки с широка периферия. Ще събере и зимните, както и ските(!), защото има специален отвор между двете задни седалки, който помага да се превозят и дълги предмети. При отворен покрив обаче вместимостта намалява и могат да се ползват  230 литра. Но пък и лятото какво толкова да се носи? Две тънки рокли за концертите вечер, два-три чифта обувки, едни маратонки и тениски за преходите в планината. Идеално побира нужният седмичен гардероб на двама души за ваканция в планината. За морето – съвсем!:)

 

След като се приготвяме за фестивалната вечер и денят е утихнал, а планинската прохлада започва да слиза в Банско, е време да се насладим на естетиката на този толкова красив автомобил.

 

Двойната бъбрековидна радиаторна решетка, заедно с изразителните адаптивни LED фарове, създават лице, което няма как да не се запомни. Толкова красиво и изписано, все едно професионален гримьор е създал най-добрата визия. В случая са дизайнери, които в строгия немски стил са постигнали респектиращо и супер модерно излъчване.
Оформените по нов начин LED фарове заместват досегашните ксенонови светлини, като вече всички модели от Серия 4 серийно се оборудват с LED фарове за мъгла.
Издълженият преден капак говори за спортен характер, подкрепен от мускулестите рамене на кабриолета. А профилът излъчва съвършенство на пропорциите.

 

Монтираните за пръв път при BMW Серия 4 LED задни светлини подчертават мощното излъчване. Допълнителни акценти поставят променените въздухозаборници и новата задна броня.

 

В интериора струи усещане за ексклузивност, което се подчертава от новите галванизирани елементи, хромираните апликации и блестяща черната средна конзола. Арматурното табло е обшито с двоен шев, както и седалките. А бялата кожа цвят Dakota Ivory White дава изключително елегантна визия.

 

Навигационна система Professional (предлага се опционално) има по-лесен за управление потребителски интерфейс с големи полета за управление с визия на „плочки“. Те могат да бъдат подреждани свободно винаги показват актуализираното съдържание на скритите зад тях менюта. Това позволява на потребителите още по-интуитивно управление.
В центъра се намира свободно стоящият 8,8-инчов LCD цветен дисплей с функция Splitscreen (основен и асистиращ прозорец) с много добра четимост и прегледност. Управлението е интуитивно, чрез контролера iDrive Touch, върху чиято чувствителна на допир повърхност можете лесно със собствения си почерк да въвеждате цели в навигационната система, с бутоните за директен достъп и 8 бутона за любими функции.

 

Освен, че този кабриолет създаде много положителни емоции в дните, прекарани в лятно Банско, се оказа, че става и за премиум drive студио, в което разговаряхме с някои от музикантите на джаз феста. Насладихме се на открито небе, лятно слънце и сладки приказки на открито, които ще ви споделя допълнително.