fbpx Зелените технологии ще запазят конкурентоспособността | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Зелените технологии ще запазят конкурентоспособността

Зелените технологии ще запазят конкурентоспособността

Единственият шанс да са запази конкурентоспособността на предприятията е да се инвестираме в зелени технологии, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на форум, посветен на зелената икономика в София.
Министърът коментира пред участниците във форума възможностите на различните фондове и програми да финансират проекти за енергийна ефективност.
Утре представяме програмата «Енергийна ефективност и зелена икономика», по която работим съвместно с ЕБВР, каза той и допълни, че реалният старт на програмата ще бъде даден до месец.
По линия на Международния фонд «Козлодуй» за този програмен период са договорени допълнително 300 млн. евро. По тях вече има договорени проекти на стойност 110 млн. евро. Бързото усвояване на средствата по тази линия е и фактор за ръст на икономиката и разкриване на нови работни места, подчерта министърът.
Бяха коментирани и възможностите на ЕСКО договорите за финансиране на енергийно ефективни мерки. Участници в тази схема могат да бъдат министерства, общини, индустриални предприятия, частни лица от една страна и предприятия за енергоефективни услуги (ЕСКО) – от друга. Финансирането се осигурява изцяло или частично от ЕСКО, което осъществява проекта „до ключ“ въз основа на сключен договор с гарантиран резултат. Тези договори се сключват минимум за 5-10 години и се изплащат от реализираните икономии при консумацията на енергия.