fbpx Зелено коледно дръвче срещу текстил за рециклиране | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Зелено коледно дръвче срещу текстил за рециклиране

От 27 ноември до 12 декември всеки има възможност да получи живо коледно дръвче, като се включи в празничната кампания на Paradise Center. За целта трябва да донесе минимум 5 кг текстил във фоайето на VIP входа на търговския център (ул. Тодор Каблешков) и веднага ще получи своето коледно дръвче. Пунктът за събиране на текстил ще работи всеки ден от 12:00 до 20:00, а партньор в инициативата е компанията за събиране и оползотворяване на текстил Texcycle, с чиято помощ събраният текстил ще бъде рециклиран.

При предаване на текстила всеки ще има възможност да избере дали да задържи коледното дърво след празниците, като го засади на подходящо място, или да бъде върнато отново в специален Коледен парк, където се полагат нужните му грижи до следващата година, когато отново може да бъде взето. С кампанията „Да направим Коледа отново зелена” от търговския център искат да насочат вниманието към събирането и рециклирането на текстил, като междувременно предложат природосъобразно решение за любимата на малки и големи коледна украса.  

Редица са доказаните ползи от събирането и рециклирането на употребен текстил - намалява се количеството текстил на сметищата, имайки предвид, че синтетичните фибри не се разграждат, а гниенето на естествените отнема много време и е свързано с отделяне на вредни газове; намалява се вредното въздействие върху околната среда в процеса на производство на нови тъкани; намалява се използването на енергия, вода и първични суровини за производство; генерират се по-малко отпадъчни води и много други.