fbpx Земеделският министър заряза ритуално лозята на "Беса Валей" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Земеделският министър заряза ритуално лозята на "Беса Валей"

Земеделският министър заряза ритуално лозята на "Беса Валей"

Над 50 млн. литра ще достигне износът ни на вино от реколта 2015 г. при производство от 130 милиона литра. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при по време на ритуално зарязване на лозовите масиви на винарска изба „Беса Валей” в село Огняново, Пазарджишко по повод празника на лозаря и винаря – Трифон Зарезан. Страната ни бележи рекорден ръст на износа към страни като Китай, Великобритания и Германия. Искам да пожелая на всички 262 оператори в България, които произвеждат вина, да продължат да бъдат иновативни, да използват всички инструменти, с които могат да се представят на различни пазари.”, заяви министърът.

Ивайло Антонов, генералният директор на Domaine Bessa Valley и Марк Дворкин, главен експерт на вината Enira, бяха официални домакини на събитието. „Изминалата 2015-та година бе една от най-добрите досега и като количество на реколтата, и като продажби. Прибрахме над 800 т. грозде, а като продажби реализирахме 21% ръст спрямо 2014-та, сподели Антонов.

Тази година започна успешно за Domaine Bessa Valley след като виното Enira Reserva 2010 беше отличено на 4-то място сред най-добрите български вина в класацията DiVino Топ 10 за 2015-та.

Enira Reserva 2010 е сред вината на Domaine Bessa Valley, които получиха рекордно високи оценки от сайта Wine Advocate на виненият критик Робърт Паркър през 2015-та. 91 точки получиха Enira Reserva 2010, Grande Cuvée 2011 и BV by Enira 2009. Други две вина на избата бяха оценени с по 90 точки - Enira Reserva 2011 и Syrah 2011.

Domaine Bessa Valley е с капацитет на преработка 1000 тона грозде и производство на 1 милион бутилки вино. Всяка бутилка вино, произведена в Долината на бесите, е създадена по класическа френска технология от ръчно подбрано грозде от слънчевите хълмове в подножието на Родопите.