fbpx Жените не са слабият пол в работната среда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Жените не са слабият пол в работната среда

Жените по нищо не отстъпват на мъжете в една професия. Наблюденията на компанията в областта на HR решенията у нас Adeccо България показват, че през последните години жените са станали „по-агресивни“, но в най-добрия смисъл на думата. Влизайки в една позиция, те защитават ревностно ролята си и интересите на компанията, едновременно с това са стриктни и изпълнителни. Все още жените на високи мениджърски позиции у нас са по-малко от мъжете, като съотношението средно е 40:60% в полза на мъжете. Тенденцията обаче в големите компании, включително и в Adecco България, е високите управленски постове да бъдат поделени по равно между двата пола в следващите няколко години.

„Компаниите, които не допускат жени до висши мениджърски позиции, се лишават от разнообразие на гледните точки и възможността да имат изразител на мнението на голяма част от служителите си. Същото би важало и ако бордът на директорите е съставен само от жени. Понякога работодателят има конкретна представа за идеалния служител, включително неговия пол, но при подбора може да се окаже, че най-успешният кандидат е от другия пол. Развитието на трудовия пазар в България показва, че чуждестранният  работодател има много голямо доверие в професионализма на българските жени-мениджъри.“, коментира д-р Ирина Йончева, Chartered MCIPD, HR мениджър на Adecco България.

„Наблюдаваме, че жените-кандидати за работа все повече не споделят лична информация - не слагат снимка в биографията си, не добавят рождената си дата. Причината за това е чисто психологическа - искат да бъдат оценявани на база техния професионален опит и умения, а не да ги съдят по години и външен вид. По време на интервю жените предпочитат да се придържат към въпроси, свързани с професионалното им развитие. Те са по-пунктуални, изрядни и по-подготвени при тази първа среща с потенциалния си работодател.“, споделя Парашкева Найденова, мениджър Кандидати и предоставяне на услуги в Adecco България.

Проучване на Adecco Group „Преодоляване на разделението за споделен просперитет“ (Bridging divides for shared prosperity) показва, че жените са по-притеснени и по-песимистични за бъдещето на работата си в постковид средата спрямо колегите си от мъжки пол. 43% от жените очакват бъдещето на работата след COVID да бъде по-лошо, в сравнение с 39% от мъжете. Причината затова е, че те са ангажирани непропорционално в сектори, които подлежат на автоматизация (HR, продажби и обслужване на клиенти, административни услуги и т.н.), а също и в индустрии, които бяха най-силно засегнати от COVID-кризата (например, хотелиерски услуги).

По време на ковид-пандемията и особено при дистанционната работа жените се сблъскват с предизвикателството да жонглират с няколко типа роли между работния и личния си живот. Затова специалистите от Adecco съветват работодателите да помислят за програми за придобиване на различни типове нови умения, допълнителен платен отпуск, финансово подпомагане за записване на децата на инициативи извън дома, които могат да облекчат този натиск върху жените.

Склонността за по-често желание за смяна на работата не е обвързана с пола, но жените- майки с малки деца имат тенденция да се задържат повече време в една компания в сравнение с другите жени и с мъжете. Интересен факт е, че през последните години се променя профилът на служителите които отдават важност на баланса между личния живот и работата.  Преди по-скоро младите служители държаха на това, а сега предимно това са служители между 40 и 50 г. със сериозен трудов стаж.