fbpx Знанията и уменията по дигитален маркетинг на екипа ви | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Знанията и уменията по дигитален маркетинг на екипа ви

Няколко пъти на седмица, а понякога и няколко пъти на ден, ми пишат или ми се обаждат собственици на бизнес, управители или мениджъри с молба за съдействие за дигиталния им маркетинг. Много често въпросите касаят къде да намерят хора за екипа си или как да обучат екипа си. Ето и моите съвети като обучител и преподавател по дигитален маркетинг, и като собственик на една от най-големите дигитални агенции в България - през юли станахме над 50 души и още растем.

Какви умения са необходими за успешен дигитален маркетин

В тази статия в Маркетинг колонката на Xplora ще намерите какво са макро цели и какво са микро цели. И че вие и екипът ви носите отговорност за марко целите - разпознаваемост, продажби, лоялност. Но и че е много важно екипът ви да разбира какво са микроцелите и как те се управляват - гледания на видеа (и защо те не могат да бъдат самоцел), цена на клик към сайта ви, отваряния на мейл бюлетина ви и т.н.

Най-общо казано уменията, които ви трябват са в две области - upstream и downstream маркетинг. Първият е много стратегически, а вторият - тактически и оперативен. Двете вървят ръка за ръка в днешната дигитална ера. Опитът ми показва, че най-голям потенциал, т.е. "пропуснати възможности", които могат да бъдат лесно наваксани чрез придобиване на знания и умения са в областта на:

  • Какво търсят клиентите ни и как задоволяват нуждите си.
  • Какво правят конкурентите ни и кое работи за тях.
  • Как да планираме скалирането на дигиталния ни маркетинг на фази.
  • Как да планираме кампаниите и да отчитаме обратната връзка от сигналите на потребителите.
  • Как да планираме потребителските пътеки за максимален ефект, но при оптимален разход за компанията ни.
  • Как да тестваме даден дигитален канал.
  • Как да разберем кои канали работят за нас, и кои не.

Бъдете хиперреалисти

Това е един от основните ми съвети в областта на маркетинга. Всичко в маркетинга е предположения - кои са реалните ни потребители, кое точно им добавя стойност, какво ще направят конкурентите ни, кой продукт и услуга ще е най-подаван и кой - печеливш над средното, от кой канал ще идват най-ценните потребители, как да не изгубим клиенти, но и да не разбъркаме ценообразуването ни и т.н. Еднозначни отговори няма, и всичко започва с подхода да сме хиперреалисти за предположенията. Но и за нуждите от постоянно повишение на маркетинг уменията ни и тези на екипа ни.

Тази статия, която написах за "твоят БИЗНЕС" ще ви даде и конкретни съвети как да използвате подхода да сте хиперреалисти - за потребителите, за компанията ви, за уменията ви и фокуса ви в маркетинга.

Цялостните програми по дигитален маркетинг или отделни курсове

Добрата новина е, че вече има няколко успешни цялостни програми по дигитален маркетинг. В тях в рамките на няколко месеца се покриват основните области, канали и инструментариум в областта на дигиталния маркетинг.

Тази седмица стартирахме Цялостната програма по дигитален маркетинг на Xplora Academy - специализираното ни дъщерно дружество за курсове и обучения. Лично аз имам опит като обучител на над 15 000 курсисти и студенти в университети, в дигитални програми и в корпоративни обучения. Екипът ми работи ежедневно за над 90 клиента на различни пазари - създава различно съдържание в множество канали, управлява рекламата от компании за уеб услуги за милиони евра на година, през намиране на ИТ специалисти или шофьори на камиони на три континента, до реклама на здравословни енергийни барчета и вкусно обедно меню.

Поканихме и основатели и управители на успешни компании, както и маркетинг и комуникационни мениджъри като външни лектори, а някои от тях - записаха и бонус лекции с много примери как развиват своя дигитален маркетинг. 

За мен най-ценното в програмата на Xplora Academy е че всеки от лекторите познава предходните лекции и съвети, и примерите, които са дадени и надгражда върху тях. Така всеки може да чуе как отделните канали, формати и реклама помагат за успеха на една компания.

Другото най-ценно е, че всеки участник работи и надгражда по избран от него и важен за него проект по време на цялостната програма - от потребители, през стратегия, през канали, платформи и съдържание, до анализ на резултатите и скалиране на дигиталния маркетинг.

Курсовете са 18, като първият "Основи на маркетинга" е безплатен и започва в края на септември месец. Лично на мен любими са ми Планиране и управление на дигитални проекти, Анализиране на резултатите от маркетинг активностите, Дигитални маркетинг активности и Linkedin маркетинг. Всеки модул е много фокусиран - само приложими съвети, структурирани в три лекции - понеделник, сряда и петък и едно практическо занятие за обсъждане на задания . 

Нещо специално за вас и за екипа ви!

Сигурно сте чели предходните ми статии в Маркетинг колонката на Xplora. Там знаете колко важно е да работим с две аудитории - заинтересованите потребители, които дават силни сигнали и лоялните аудитории. Щом четете тази статия - сте от двете. Затова имам и специално предложение за вас:

  • Харесайте си модул от 17-те платени модула в Цялостната програма по дигитален маркетинг на Xplora Academy
  • Пишете ми на georgi@xplora.bg до 01.09 и цитирайте този бюлетин
  • Ще ви осигуря избрания от вас модул на преференциална цена - най-ниската, която сме давали. Няма как да ви дам преференциална цена за цялостната програма - най-преференциалната, както се досещате е за участниците в предходините ни курсове. Но ако цялостната програма ви “проговори” - в момента е на цена за супер ранно записване

Пожелавам ви много заинтересовани и лоялни потребители. Както сте за Твоят бизнес. И както надявам се - ще бъдете ако сте доволни от безплатните ресурси и от курсовете на  Xplora Academy