fbpx "Зобра гъркът" кацна на летище | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

"Зобра гъркът" кацна на летище

Хитовият балетен спектакъл „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис, аплодиран от публиката на различни сцени у нас и по света вече 25 години, на 15 юли 2020 година оживя на една необичайна сцена – тази в хангара на авиокомпания Хели Еър, на която кацна самолета с артистите, които развихриха енергията на спектакъла.

Идеята акад. Пламен Карталов да открива нови и нови пространства извън традиционната оперна сцена за различните заглавия от репертоара на първия ни оперен театър, особено в ситуацията на пандемията, даде нов живот на познатите сюжети.

Изпълнителният директор на авиокомпания Хели еър Георги Спасов, почетен консул на Судан у нас и директорът на Софийската опера и балет, маестро Пламен Карталов обединиха сили за един възможен полет на крилете на изкуството. Спасов споделя, че в ситуацията на Ковид-19 артистите имат сцена, но не могат да играят, пилотите имат самолети, но не могат да летят. Така че мотото „Ще полетим отново“ ражда това необикновено събитие.

Идеята на Пламен Карталов артистите не да излязат на сцената, а да кацнат със самолета Хели еър в София привнесе особен привкус в познатото.

Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Росен Канев, Емил Йорданов, Марина Маринова и балетния ансамбъл на операта дълго бяха аплодирани от публиката. Сцена и зала в един миг се сляха в едно цяло на финала, когато публиката изправена на крака викаше „Браво“, а артистите, сякаш екзалтирани от общата емоция танцуваха и танцуваха, развихряха искрите на музиката.