Звездата свети още по-силно

Удобството, комфорта в купето, „лицето”, високите технологии – всичко това много силно напомня на Insignia - моделът, с който Оpel направи забележителен скок напред в развитието си. Днес, новата Astra, един от най-успешните модели на марката, който представлява 1/3 от нейните годишни продажби, дефилира и на българския пазар. След като Аstra достига почти половин милион реализирани годишно екземпляра, то безспорно Оpel залага много на този модел.

Аstra внася в компактния клас много от системите за комфорт и безопасност, които Insignia за първи път представи в средния сегмент от пазара. Технологични постижения, като новата мехатронна система на ходовата част, системата на предните светлини от висш клас, видеокамерата, разпознаваща пътните знаци (за съжаление в България няма да се предлага) и седалките с отлична ергономика, са част от новостите, предлагани в оборудването.

Безспорно е, че дизайнът ще впечатли всеки – отговарящ на днешните представи за актуалност и модернизъм. В голяма степен той наподобява купе, устремено в движение напред. Предното стъкло е силно скосено, докато линията на покрива, която се снижава към задната част дава представата за класически хечбек, но с нови измерения. Тези черти са облечени с изключителна елегантност. Предните светлини са последно поколение биксенонови, включени в системата Advanced Forward Lighting (AFL+). Тя съобразява интензивността и обхвата на светлинния поток в зависимост от конкретните условия на пътя и работи при девет различни светлинни функции. Аstra дава възможност и за поръчка на система на Opel FlexFix – новаторският багажник за велосипеди, вграден в задната броня, който се издърпва подобно на чекмедже чрез специален лост, близо до долния праг на багажника.

Интериорът също демонстрира елегантност. Меки и качествени материали, чийто допир носи удоволствие. Арматурното табло има отличителния белег на марковия дизайн и е извито около пътниците – така дава илюзията за крила, които буквално прегръщат пътниците. Многото бутони и копчета на централната конзола дават усещането за боравене с модерен, технологичен уред, който на младите и динамични хора ще допадне. На тях ще допадне и цялостната камерна атмосфера, която изразява духа на един самостоятелен, модерен човек. Едно от технологичните въведения, интегрирано първо в Insignia са ергономичните спортни седалки. Те позволяват регулация до цели 280 милиметра напред и назад, имат 4-степенна лумбална опора и осигуряват отлична опора на тялото. Това е единствената седалка в компактния клас, получила престижния знак за одобрение от страна на независимите експерти по ергономия и лекари от организацията Aktion Gesunder Rücken e.V. (Германско сдружение за поощряване на здравословните разработки в областта на гърба, познато под абревиатурата AGR).

В пътното поведение динамиката е подобрена, благодарение на увеличеното междуосието със 71 мм до общата дължина от 2685 мм. Така Аstra е стъпила по-здраво, което допринася за постигане на по-висока стабилност на пътя. Комфорта при возията, комбиниран с намалените нива на шум и вибрации идва и от подобрената структура на каросерията с 43% при усукване и с 10 % при огъване.

Една от големите новости на модела е ходовата част, която е разработена като мехатронна система. Тя събират работата на механичните елементи от окачването с електронните системи, които ги управляват. Подобрена и кормилната уредба.
Високите заемки от Insignia се изразяват и във възможността ходовата част на Astra да се поръча с интелигентната система Opel FlexRide. Тя дава възможност за избор между три режима на возия - Standard, Sport и Tour. Те се адаптират в реално време според промените в стила на шофиране, завиване и пътната настилка. Подобна технология е рядкост за този автомобилен клас.

Широката гама от двигатели ще задоволи всякакви предпочитания. Astra се предлага с осем двигателя с мощност между 95 и 180 к.с. Всички те са 12% намалени газови емисии и редуциран среден разход на гориво.
Дизеловите мотори са четири, като от пролетта (в България се очаква есента) ще се представи и версията ecoFLEX турбодизелов мотор 1,3 л/95 к.с.. При него разходът на гориво е едва само 4,2л./100 км.

Бензиновата гама предлага мотори с работен обем 1,4 л и 1,6 л с мощност между 100 и 180 к.с. Продължавайки стратегията на Opel за намаляване на обема на мотора и в същото време увеличаване на мощността му, инженерите са заменили 1.8-литровият 140 к.с. двигател от предното поколение на модела с нов 1.4-литров Turbo, който е с близка максимална мощност и разход на гориво само 5.9 л/100 км.

 

Facebook comments