fbpx Звукът на София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Звукът на София

София може да звучи по много начини. Може да звучи като деца, които тичат из Борисовата градина, като разговор на фонтаните пред Народния театър или като два разминаващи се трамвая. Напоследък хората все бързат нанякъде и не им остава време за такива глезотии. Все пак това е просто градски шум.

Вдъхновени от историите, които градските звуци разказват и следвайки мотото „Моят град. Моето пространство. Моята музика.“ от Philips CitiScape решиха да поспрат и да послушат. Защото музиката променя целия свят около нас и защото тези градски звуци не са просто шум – те са саундтракът на филма, в който участваме всеки ден.

За да уловят пълнокръвния ритъм на този градски живот, Philips CitiScape стартирахa проекта „Саундтракът на София“ – уникална инициатива, чиято цел е да преоткрие звуците на градската среда и нейните обитатели, записвайки звуци от различни места в София, които след това да се превърнат в аудио картини. Мисията би била невъзможна без професионализма на хора с ултимативен усет за звук. Неслучайно създателите на първата аудиоизложба в България са Бат Венци от Ъпсурт, певицата Рут Колева, Мартен Роберто и SAVA от Camp Sessions. Всеки един от тях допълва по перфектен начин всяко едно изречение, в което се съчетават думите „звук“ и „град“.

В продължение на няколко седмици музикантите „слушаха“ София и оборудвани със специална техника записваха саундтрака на улиците. Пречупвайки градския шум през собствената си артистичност, те подбраха най-характерните за различните софийски райони звуци, създавайки уникални по рода си „картини“ за първата в България аудиоизложба, която от днес до 14 октомври ще бъде отворена безплатно за гражданите в Централната Софийска Баня.

Музикантите разделиха София по между си и включиха в аудиоизложбата звуци, уловени из 8 централни градски района. Рут Колева взе района на Народния театър и Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Бат Венци от Ъпсурт поиска „Попа“ и района около Софийски университет, DJ SAVA получи Лъвов мост, района около Халите и Борисовата градина, а Мартен Роберто отмъкна „Витошка“ и НДК.

Освен собствените си записи, музикантите ще приемат и предложения за градски звуци от жителите на София. Всеки може да изпрати своя звук на сайта на Philips CitiScape. Песните ще бъдат пуснати за свободно теглене в интернет, като минувачите ще се натъкват на тях и благодарение на специални знаци и стикери в съответния регион.

Какво точно представляват аудио картините може да разберете от 8-ми до 14-ти октомври, всеки ден в обновената Централна Софийска Баня (до ЦУМ) на първата аудиоизложба „Саундтракът на София“. В продължение на седмица изложбата ще приема безплатно посетители 17:00 до 21:00 ч. в делнични и 12:00 до 21:00 ч. в почивните дни.