Skip to content

Йоана Томова зад волана на Skoda SCALA

Стига да имаш желание, намира се и начин

 

Не трябват много думи, за да ви представим Йоана Томова – една-единствена е достатъчна – цветя. Всъщност, нека бъдат пет: много цветя и гигантски професионалъзъм. Със сигурност не сме единствените с подобна асоциация. Всички нейни познати и клиенти описват Йоана по подобен начин: висш пилотаж в поне няколко области – флорист, декоратор, организатор на събития, председател на Асоциацията на Флористите в България, ентусиаст.

Запознахме се с нея на мастер клас, който бе организирала с един от най-популярните холандски флористи - Пим Ван Ден Акер. Тогава се впечатлих ме от нейното изключително съчетание между професионализъм, отношение и подход към всеки замесен и присъствал на събитието, към всеки най-малък детайл. Всъщност, може би най-важното, което трябва да знаем за нея е, че е човек, който обича да прави красиви неща. Точно така подходи и към поканата ни да участва в този женски проект – с желание отново да твори красота.

 

Когато пристигнахме с новата Skoda Scala, която само преди дни само преди дни спечели големият приз Кола на годината на България 2020, в градински център AiG, тя ни чакаше заедно с дъщеря си, подготвена за минути да сътвори прекрасната специално обмислена орхидеена инсталация върху предната част на автомобила, с която да накара всички да се усмихнат. Когато приключихме снимките, ни беше жал да развалим цветното настроение.

 

Житейска скорост – “ръчна” и поне 10-а

Със сигурност в живота предпочитам аз да определям темпото и да бъда винаги на “ръчна”, която здраво да форсирам, когато се наложи до скорост поне десета скорост, защото при мен винаги и всичко е със срок „за вчера”.

 

Йоана, която твори красота е: изобретателна, импулсивна, чувствителна, критична, нетърпелива

Физически бих променила доста неща и винаги съм в някакъв процес или режим на промяна, душевно може би е добре да бъда малко по-смирена и търпелива. Но се считам за добър човек. Красотата на жените задължително идва първо отвътре, срещала съм доста красиви, но „празни” жени. След 5 минути вече няма какво да си кажеш с тях. Така че красотата може да е съизмерима с интелект, чувство за хумор, ерудиция, чувствителност и още ред „скрити” под черупката качества.

Жените днес са универсални войници

Жените трябва да са „универсални войници”, за да оцелеят и да са на ниво в днешно време. В къщи трябва да сме добри домакини и майки, с половинката да сме перфектните любовници, в работата да сме безупречни, насреща за приятелите и винаги на разположение за роднините. Това са доста „дини”, с които ни се налага ежедневно да жонглираме. Познавам силни, независими и борбени жени, които постигат всичко благодарение само на личните си качества. Познавам и такива, за които ролята на домакиня е напълно достатъчна и удовлетворяваща.

Като цяло не мисля, че на жените им липсва самочувствие, може би по-скоро им се налага да се доказват двойно повече, ако са в бранш с предимно мъжко обкръжение. За съжаление все още има позиции и професии, за които се счита, че са изключително „мъжка” територия, но и в световен мащаб тези схващания вече отиват на заден план, и качествата на отделния индивид определят дали е подходящ за дадена позиция или не.

И говорейки за мъжете – без тях не можем. Те са другата половинка от едното цяло. Опора, обич, окриляване, … я виж, всичките са с „О”! Както казват лелките в ритуалните зали: „Пръстенът няма край, както не трябва да има край обичта ви един към друг”.

 

Семейството е всичко - причината, смисъла, мотиватора, подкрепата, крепостта

Най-сложното нещо в моята работа всъщност е именно „баланса”. Общо взето като изключим едно море през лятото, за семейството е основно зимния период. Това е тежко признание, но такава е реалността. Житейските ми страхове са свързани с децата и близките ми, както на всеки нормален човек предполагам. Малко нескромно ще прозвучи, но в професионален план много малко неща могат да ме уплашат. Вече съм свикнала на всякакви удари и изненади, успявам да действам хладнокръвно и да излизам от всякакви ситуации.

И не спирам да уча всеки ден. Всъщност една от причините да се занимавам с флористика е фактът, че всеки ден има какво ново да научиш. Всичко е много динамично и винаги, и всеки има с какво да те изненада. Надявам се след 20 години да се радвам на внуци, градина с цветя и пътешествия, но до колкото се познавам „шило в торба не седи”, така че едва ли точно така ще се случи.

Плачат ли универсалните войници?

По принцип не съм от „ревлите”, но може да ме разплаче и филм, и книга, плакала съм от яд и безсилие, плакала съм от обида, от раздяла с приятел. Ох, май излъгах, че не съм от ревливите...

 

Има ли желание се намира и начин

Аз изключително вярвам в максимата, че човек стига да имажелание намира и начин. Искам да имам повече желание за спорт и преходи сред природата, за да си наложа да намеря време.
Много ми се иска да си налагам да имам време за себе сип с книга в ръка и чай, но това е само в мечтите. В последните години „времето за мен” се изчерпва с ходенето на фризьор и маникюр. Евентуално някой друг масаж по време на почивката.
Но аз по принцип не обичам да бъда сама. Срещите с приятели е нещото, което винаги ме зарежда и за което задължително се опитвам да намирам време.

 

Винаги с някой…

Аз обожавам да шофирам, особено когато не бързам за никъде. Случвало се е да се прибирам отнякъде и да избера най-дългия маршрут, за да се повозя по-дълго, да послушам музика и да се насладя на празните улици. И пътувайки, виждам, че има добрип и лоши шофьори, както жени така и мъже. Тайната се крие в опита и способността да си хладнокръвен във всяка ситуация. Обичам да пътувам винаги с компания, посоката е без особено значение. Обичам еднакво и морето, и планината. И тук зависи от автомобила дали ще е за офроуд или подходящ за скоростни магистрали – вие ми го дайте и няма да се чудя накъде да потегля…

редактори: Ина Георгиева и Пепа Попова, снимки: Владимир Стоянов

 

 

текст: Пепа Попова-Конова

През 2019 г. Skoda извади ново оръжие – изцяло новият модел Scala, чието име на латински означава „стълби”. И оръжието се оказа повече от добро, защото журито на Прес автоклуб България (между които и главният редактор на списанието ни) му присъдиха престижната титла "Лек автомобил на България" 2020. В компактната, но практична версия, наречена Spaceback, с широко отваряща се багажна врата и сериозно пространство, Йоана съвсем лесно нареди няколко бухлати саксии. „Обзаведен” с голям 9,2 инчов сензорен екран, множество Simply Clever хитрини (запазена марка на Skoda), като чадър във вратата, мрежи за багажника, стъргалка за лед, пространства за бутилки, отделение с охлаждане, индуктивно зареждане на телефон, специална поставка за мултимедийни устройства, този модел може да е отличен помощник в ежедневието и почивните дни на всяка дама и нейното семейство.

По образование Йоана Томова е инженер по Горско стопанство, а по професия флорист, сертифициран декоратор от АCCADEMIA del PALLONCINO ITALIANO, оранизатор на събития, председател на Асоциацията на Флористите в България. Носител е на приза „Бизнес дама на годината” в категория „Организация на събития” за 2016 г. Заради работата си има завършени курсове за “Сватбен агент”, “Мастер клас” при един от най добрите световни флористи Престън Бейли, “Декоратор на балони”, “Декорация на торти”, фотографски курс. От двадесет години се занимава с флористика и декорация на всякакви събития, в последните десет години и с организация на събития. Владее английски, учила е френски и немски. Щастливо омъжена с две прекрасни деца, дъщеря на 12 г. и син на 8 г.

Facebook comments