fbpx Йоана Томова зад волана на Skoda SCALA | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Начало

 

Не трябват много думи, за да ви представим Йоана Томова – една-единствена е достатъчна – цветя. Всъщност, нека бъдат пет: много цветя и гигантски професионалъзъм. Със сигурност не сме единствените с подобна асоциация. Всички нейни познати и клиенти описват Йоана по подобен начин: висш пилотаж в поне няколко области – флорист, декоратор, организатор на събития, председател на Асоциацията на Флористите в България, ентусиаст.

Запознахме се с нея на мастер клас, който бе организирала с един от най-популярните холандски флористи - Пим Ван Ден Акер. Тогава се впечатлих ме от нейното изключително съчетание между професионализъм, отношение и подход към всеки замесен и присъствал на събитието, към всеки най-малък детайл. Всъщност, може би най-важното, което трябва да знаем за нея е, че е човек, който обича да прави красиви неща. Точно така подходи и към поканата ни да участва в този женски проект – с желание отново да твори красота.

 

Когато пристигнахме с новата Skoda Scala, която само преди дни само преди дни спечели големият приз Кола на годината на България 2020, в градински център AiG, тя ни чакаше заедно с дъщеря си, подготвена за минути да сътвори прекрасната специално обмислена орхидеена инсталация върху предната част на автомобила, с която да накара всички да се усмихнат. Когато приключихме снимките, ни беше жал да развалим цветното настроение.

 

Житейска скорост – “ръчна” и поне 10-а

Със сигурност в живота предпочитам аз да определям темпото и да бъда винаги на “ръчна”, която здраво да форсирам, когато се наложи до скорост поне десета скорост, защото при мен винаги и всичко е със срок „за вчера”.

 

Йоана, която твори красота е: изобретателна, импулсивна, чувствителна, критична, нетърпелива

Физически бих променила доста неща и винаги съм в някакъв процес или режим на промяна, душевно може би е добре да бъда малко по-смирена и търпелива. Но се считам за добър човек. Красотата на жените задължително идва първо отвътре, срещала съм доста красиви, но „празни” жени. След 5 минути вече няма какво да си кажеш с тях. Така че красотата може да е съизмерима с интелект, чувство за хумор, ерудиция, чувствителност и още ред „скрити” под черупката качества.

Жените днес са универсални войници

Жените трябва да са „универсални войници”, за да оцелеят и да са на ниво в днешно време. В къщи трябва да сме добри домакини и майки, с половинката да сме перфектните любовници, в работата да сме безупречни, насреща за приятелите и винаги на разположение за роднините. Това са доста „дини”, с които ни се налага ежедневно да жонглираме. Познавам силни, независими и борбени жени, които постигат всичко благодарение само на личните си качества. Познавам и такива, за които ролята на домакиня е напълно достатъчна и удовлетворяваща.

Като цяло не мисля, че на жените им липсва самочувствие, може би по-скоро им се налага да се доказват двойно повече, ако са в бранш с предимно мъжко обкръжение. За съжаление все още има позиции и професии, за които се счита, че са изключително „мъжка” територия, но и в световен мащаб тези схващания вече отиват на заден план, и качествата на отделния индивид определят дали е подходящ за дадена позиция или не.

И говорейки за мъжете – без тях не можем. Те са другата половинка от едното цяло. Опора, обич, окриляване, … я виж, всичките са с „О”! Както казват лелките в ритуалните зали: „Пръстенът няма край, както не трябва да има край обичта ви един към друг”.

 

Семейството е всичко - причината, смисъла, мотиватора, подкрепата, крепостта

Най-сложното нещо в моята работа всъщност е именно „баланса”. Общо взето като изключим едно море през лятото, за семейството е основно зимния период. Това е тежко признание, но такава е реалността. Житейските ми страхове са свързани с децата и близките ми, както на всеки нормален човек предполагам. Малко нескромно ще прозвучи, но в професионален план много малко неща могат да ме уплашат. Вече съм свикнала на всякакви удари и изненади, успявам да действам хладнокръвно и да излизам от всякакви ситуации.

И не спирам да уча всеки ден. Всъщност една от причините да се занимавам с флористика е фактът, че всеки ден има какво ново да научиш. Всичко е много динамично и винаги, и всеки има с какво да те изненада. Надявам се след 20 години да се радвам на внуци, градина с цветя и пътешествия, но до колкото се познавам „шило в торба не седи”, така че едва ли точно така ще се случи.

Плачат ли универсалните войници?

По принцип не съм от „ревлите”, но може да ме разплаче и филм, и книга, плакала съм от яд и безсилие, плакала съм от обида, от раздяла с приятел. Ох, май излъгах, че не съм от ревливите...

 

Има ли желание се намира и начин

Аз изключително вярвам в максимата, че човек стига да имажелание намира и начин. Искам да имам повече желание за спорт и преходи сред природата, за да си наложа да намеря време.
Много ми се иска да си налагам да имам време за себе сип с книга в ръка и чай, но това е само в мечтите. В последните години „времето за мен” се изчерпва с ходенето на фризьор и маникюр. Евентуално някой друг масаж по време на почивката.
Но аз по принцип не обичам да бъда сама. Срещите с приятели е нещото, което винаги ме зарежда и за което задължително се опитвам да намирам време.

 

Винаги с някой…

Аз обожавам да шофирам, особено когато не бързам за никъде. Случвало се е да се прибирам отнякъде и да избера най-дългия маршрут, за да се повозя по-дълго, да послушам музика и да се насладя на празните улици. И пътувайки, виждам, че има добрип и лоши шофьори, както жени така и мъже. Тайната се крие в опита и способността да си хладнокръвен във всяка ситуация. Обичам да пътувам винаги с компания, посоката е без особено значение. Обичам еднакво и морето, и планината. И тук зависи от автомобила дали ще е за офроуд или подходящ за скоростни магистрали – вие ми го дайте и няма да се чудя накъде да потегля…

редактори: Ина Георгиева и Пепа Попова, снимки: Владимир Стоянов

 

 

текст: Пепа Попова-Конова

През 2019 г. Skoda извади ново оръжие – изцяло новият модел Scala, чието име на латински означава „стълби”. И оръжието се оказа повече от добро, защото журито на Прес автоклуб България (между които и главният редактор на списанието ни) му присъдиха престижната титла "Лек автомобил на България" 2020. В компактната, но практична версия, наречена Spaceback, с широко отваряща се багажна врата и сериозно пространство, Йоана съвсем лесно нареди няколко бухлати саксии. „Обзаведен” с голям 9,2 инчов сензорен екран, множество Simply Clever хитрини (запазена марка на Skoda), като чадър във вратата, мрежи за багажника, стъргалка за лед, пространства за бутилки, отделение с охлаждане, индуктивно зареждане на телефон, специална поставка за мултимедийни устройства, този модел може да е отличен помощник в ежедневието и почивните дни на всяка дама и нейното семейство.