fbpx Над 200 фирми участват на Международния технически панаир в Пловдив | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Над 200 фирми участват на Международния технически панаир в Пловдив

Очаквам до края на годината брутната добавена стойност, произведена от научноизследователската и развойна дейност да достигне 10 млрд. лв. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на 76-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив. Той поздрави организаторите, че тази година дават фокус на Индустрия 4.0 и иновациите.

„Българските фирми и учени произвеждат конкурентен продукт и в някои отношения, дори заемат лидерското място. Свидетелство за конкурентоспособността на нашия бизнес са данните за износа на страната, който за миналата година е над 16 млрд. лв. и отчита увеличение от 24% на годишна база. Сред водещите пазари за наши стоки са Германия, Италия и Австрия, което показва, че ние се конкурираме и работим с най-добрите в Европа“, заяви Никола Стоянов.

Икономическият министър подчерта, че в Министерството на икономиката и индустрията работи експертна работна група, с участието на бизнеса и общините, която да предложи мерките, в помощ на българските компании за по-бърза и успешна дигитална трансформация.

“Намираме се в спирала от предизвикателства - нарушени вериги на доставки, поскъпване на енергийните източници. Това са тежки времена за всички фирми, но именно инвестициите в иновации и дигитализация ще ни направят по-конкурентоспособни в кризата”, посочи министър Стоянов.

Форумът, който продължава от днес до 24 септември, ще събере на едно място близо 200 компании. Предвидени са повече от 15 премиери на иновативни продукти, системи и съоръжения, както и демонстрация на български дронове - разработки на Българската академия на науките.